Verwarm zuinig: zet je ketel op 60
Wist je dat heel wat verwarmingsketels eigenlijk te hoog staan?
Voor veel cv-ketels is de fabrieksinstelling 80°. Het meest efficiënt werken ze echter op een temperatuur van maximum 60°. Omdat de cv-ketel op die temperatuur minder hard moet werken, bespaar je heel wat gas – en dat merk je op je factuur.
Tenzij je huis heel slecht is geïsoleerd én het buiten erg koud is, heeft dat bovendien geen effect op je comfort.
Niet zeker of jij een cv-ketel hebt?
Heb je al een onderhoud gepland? Dan kan je aan je installateur of technicus vragen om de temperatuur van de CV bij je ketel voor jou op 60° te zetten.
De meeste ketels maken het echter erg gemakkelijk om hun temperatuur aan te passen. Op Zet ‘m op 60 vind je instructiefilmpjes van de meeste werken waarin wordt voorgedaan hoe ze elke ketel op 60° zetten.
Vind je jouw ketel daar niet terug? Check dan je handleiding en zoek naar ‘aanvoertemperatuur’, ‘instellen’, en ‘verwarmingstemperatuur’. Vind je je handleiding niet meer terug, of ben je hem kwijt? Dan vind je hem vaak online terug.
Lukt het met deze tips toch niet? Vraag dan een erkend technicus om je te helpen.
Verlaag alleen de temperatuur van je verwarmingswater
Denk eraan: Verlaag alleen de temperatuur van je verwarmingswater (de CV), niet van je sanitair water.
Op sommige verwarmingsketels wordt een icoon gebruikt voor de verwarming (cv) en sanitair water. Je verlaagt dan alleen de temperatuur bij het cv-icoon.
- Verwarmingswater is het water dat wordt gebruikt voor de centrale verwarming. Dit water mag je lager dan 60 graden zetten. Welke temperatuur het beste werkt, hangt af van jouw huis.
- Sanitair water is het water dat uit de kraan en de douche komt. Dat water moet altijd tot 60 graden of warmer verwarmd worden om legionella-besmetting te voorkomen.
Staat je ketel al op 60 en heb je het nog steeds lekker warm? Dan ben jij waarschijnlijk klaar voor de 50-gradentest.