De stad bespaart energie!

De Stad neemt verschillende initiatieven om van energie besparen een gewoonte te maken bij de personeelsleden.
Enkele voorbeelden:

Kraantjeswater

Plastic flessen worden ver van de plek van consumptie gevuld, waarna ze met een vrachtwagen worden getransporteerd. Dat betekent een grote CO2 uitstoot. Ook voor de verpakking heb je een grote hoeveelheid fossiele brandstof nodig. Kraanwater vormt een kwaliteitsvol alternatief. Al sinds 2009 zijn verschillende stadsgebouwen voorzien van waterkoelers, in totaal zo’n 40-tal toestellen. Een waterkoeler wordt aangesloten op de waterleiding, koelt het water en is energiezuinig. Met glazen karaffen worden vergaderzalen en werkplekken voorzien van fris drinkwater. Intern wordt kraantjeswater verder gepromoot bij alle personeelsleden. Kraantjeswater is 24 uur op 24, 7 dagen op 7 beschikbaar. Het bevat geen suiker of zoetstoffen, vet of kleurstoffen. Bovendien is het bijzonder goedkoop in vergelijking met flessenwater en zorgt het niet voor extra afval.

Aanbod vegetarische broodjes

Tijdens lunchvergaderingen wordt standaard een vierde vegetarische broodjes voorzien.

Digitalisering

De loonbrieven van de medewerkers van Stad en Sociaal Huis worden sinds 1 mei 2016 standaard ter beschikking gesteld. Hiervoor sloten Stad en Sociaal Huis een overeenkomst af met het online-platform DoccleDoccle is een online platform dat je als persoonlijk archief gebruikt om documenten digitaal bij te houden en ten allen tijde te raadplegen of af te drukken.

Bio-abonnement

Het personeel kan inschrijven voor een bio-abonnement. Daarmee krijgen ze (twee)wekelijks een mand vol biologische groenten, fruit en brood. De kosten betalen de medewerkers zelf.

Symbolische doven van stadsverlichting

Jaarlijks worden de lichten van stadsgebouwen en monumentale gebouwen gedimd of gedoofd tijdens de Nacht van de Duisternis en op Earth Hour. Op de Grote Markt (en stadhuis), Sint-Romboutstoren, Schepenhuis, Postgebouw, O.L.V. Kerk Hanswijkbasiliek, Sint-Katelijnekerk, Hof van Busleyden. In de O.L.Vrouwestraat wordt overgeschakeld op functionele verlichting. De bedoeling is zoveel mogelijk mensen overtuigen om zuinig om te springen met verlichting.