De tips van Guido, vriend van de thermostaat

Guido Crauwels is verwarmingscoach. In normale tijden gaat hij bij mensen thuis langs om hen te helpen met het instellen van hun thermostaat. Hij deed dat enkele jaren als ‘Vriend van de thermostaat’, in het kader van een campagne van de provincie Antwerpen. “Veel mensen weten niet dat ze eenvoudig energie kunnen besparen. Als verwarmingscoach geef ik hen tips en advies op maat. Simpele dingen hebben vaak een groot effect.”

We vroegen aan Guido welke tips hij heeft voor de Mechelaars die meedoen met #2800meetsamen.

Zuinig verwarmen in 5 stappen volgens Guido 

Stap 1: Begin bij je thermostaat.

“In je leefruimte mag het 19 à 21 graden zijn, afhankelijk van je bezigheden. Laat het niet dag en nacht zo warm zijn. Bij veel mensen staat de temperatuur voor ‘s nachts veel te hoog ingesteld. Door je thermostaat goed in te stellen bespaar je veel energie.”

Met hoeveel graden mag de temperatuur dan dalen? Guido’s advies: “Stel de temperatuur voor ‘s nachts 5 graden lager in. Doe dit ook als je langer dan 5 uur uit huis bent. Als je vloerverwarming hebt, kies je beter voor 2 of 3 graden lager.”

Stap 2: Kies voor elke radiator de ideale temperatuur.

Stel je thermostatische kranen juist in:

* = 6°C

1 = 12°C

2 = 16°C

3 = 20°C

4 = 24°C

5 = 28°C

Stap 3: Verwarm geen graad te veel.

“De temperatuur een graad lager instellen bespaart tot 7 procent op je energieverbruik,” zegt Guido.

Stap 4: Denk goed na over welke ruimtes je verwarmt.

“Verwarm alleen de ruimtes waarin je aanwezig bent. Kamers die je niet gebruikt, hoef je niet te verwarmen.”

Stap 5: Door te verluchten kan je energie besparen.

“Vaak zijn mensen daarover verwonderd. Als je niet verlucht, wordt de lucht vochtiger en daardoor stijgen je verwarmingskosten. Verlucht dus elke dag om energie te besparen.”

Guido voegt er nog aan toe: “Wie deze vijf stappen volgt, bespaart heel wat energie. Wie meer informatie wil, raad ik de tips en folders van Kamp C aan.” 

 

>>Doe mee met #2800meetsamen

Maak een account op EnergieID en sluit je aan bij onze groep voor Mechelaars. Je krijgt elke maand verhalen en tips. We bedanken je met een cadeau dat je helpt om doordacht om te gaan met energie.