Goed op weg

Hier vind je alle praktische informatie over bakfietsgebruik en de reglementering errond. Blijft je vraag toch nog onbeantwoord? Stel ze dan via het contactformulier en we nemen spoedig contact met je op.

Reglementering

Heeft je bakfiets twee wielen, dan moet je de gewone verkeersregels voor fietsers volgen.

Heeft je bakfiets meer dan twee wielen, dan:

  • Mag je het fietspad volgen als de bakfiets niet breder is dan 1 meter, lading inbegrepen (artikel 9.1.2.1° alinea 4 van de Wegcode), ook als je bakfiets wordt ondersteund door een hulpmotor. Je bent met een drie- of vierwieler echter niet verplicht het fietspad te volgen, je mag ook op de rijbaan rijden.
  • Zijn alle uitzonderingen die gelden voor fietsers, zoals rijden in de verboden richting, rijden in de voetgangerszone, rijden in een fietsstraat of rijden op een weg voorbehouden voor fietsers, eveneens van toepassing.

 

Verzekering

Aan het overwegen om een bakfiets aan te schaffen, of staat hij al te blinken bij je thuis? Geweldig! Dan is het belangrijk om even na te gaan hoe het zit met verzekering.

In veel gevallen valt de (elektrische) bakfiets onder een standaard familiale verzekering. Vergeet zeker je verzekeraar niet op de hoogte te brengen van je aankoop en het gebruik. Zo kunnen zij dit aanpassen in jouw dossier.

Verzekert jouw familiale verzekering de bakfiets niet? Of wil je graag een uitgebreidere dekking? Dan zijn er verschillende spelers op de markt die je een bakfietsverzekering op maat kunnen aanbieden. Ga na wat voor jou de belangrijkste opties zijn en stap hiermee naar de verzekeraar van jouw keuze. De meest voorkomende opties zijn:

  • Bestuurder en passagiers verzekerd
  • Diefstal verzekerd
  • Materiële schade verzekerd (eventueel inclusief extra onderdelen)
  • Rechtsbijstand bij geschillen
  • Fietsbijstand

 

Opgelet! Gaat jouw bakfiets sneller dan 25 km/u? Dan kan het zijn dat er andere voorwaarden gelden, dus laat dit zeker weten aan je verzekeraar.

 

surflogh logologo cyclelogisticsEuropese vlag