Het delen van ruimtes en materiaal
Gumm cohousing is het eerste cohousing project in mechelen. Dit is een relatief nieuwe vorm van (samen)wonen waarbij het delen van ruimtes en materiaal centraal staat. “De beslissing om mee in het project te stappen, is voor iedereen in de groep op een andere manier tot stand gekomen. Sommige bewoners waren al vertrouwd met het concept, andere bewoners hadden een langer traject nodig om overtuigd te geraken.”, vertelt toekomstige bewoner Stijn.
Stijn gaat verder: “Het idee van (een deel van) de groep om een cohousing project te starten, dateert al van 2013. Pas begin 2017 is deze site aangekocht om in 2020 met de werken te starten.” Binnenkort telt Gumm cohousing 25 wooneenheden. Elke wooneenheid beschikt over de traditionele voorzieningen, zoals een badkamer en een keuken. Die worden aangevuld met gemeenschappelijke leefruimtes: een grotere keuken en eetkamer, een wasruimte, een gedeelde tuin, een klusatelier, recreatieruimtes …
“Sommige bewoners waren al vertrouwd met het concept cohousing, andere bewoners hadden een langer traject nodig om overtuigd te geraken.”
Deze vorm van samenwonen faciliteert het delen van materiaal, zoals gereedschap, een wasmachine, een bakfiets, een auto, spelmateriaal enzovoort. Fietsen, fietskarren, kinderfietsen, bakfietsen, (elektrische) deelfietsen en tandems vinden een veilige plaats in de ruime fietsenstalling. Daarnaast worden slechts 9 parkeerplaatsen voorzien voor de 25 gezinnen. Het is de bedoeling dat bewoners wagens delen en maximaal voor de fiets en het openbaar vervoer kiezen.
"De motivatie om voor cohousing te kiezen, is eigenlijk voor iedereen binnen de groep anders”, zegt Stijn, “Ieder heeft zijn persoonlijke reden: ecologie, hergebruik, samen zijn, delen. De ene ziet voordelen in bepaalde aspecten van cohousing, zoals de aanwezigheid van speelkameraden voor de kinderen. Voor de andere gaat het om een overtuiging dat we wonen als maatschappij anders moeten aanpakken.”
“Ik vind het soms jammer als ik zie hoe iedereen zijn eigen tuin heeft, vaak nog met elk een eigen trampoline. Het is voor de kinderen toch leuker om samen te kunnen spelen.”
Voor de toekomstige groep bewoners is het delen van materiaal alvast vanzelfsprekend. “Ik vind het soms jammer als ik zie hoe iedereen zijn eigen tuin heeft, vaak nog met elk een eigen trampoline,” zegt toekomstige bewoner Joke. “Het is voor de kinderen toch ook leuker om samen te kunnen spelen.” In deze tuin staat de trampoline alvast klaar. Het toestel stond vroeger bij toekomstige bewoner Paule, en krijgt hier een nieuw leven.
Lees verder over Gumm cohousing: circulaire (ver)bouwen, een plek voor natuur en biodiversteit, zuinig met duurzame energie.