Het energieverhaal van Geert
“We gaven onszelf 2 jaar tijd om 20 procent energie te besparen”
1 januari 2017. Geert Van Aken stelt zich een doel: 20 procent energie en water besparen op twee jaar tijd. In 2017 zal hij aanpassingen doen om zijn verbruik te verlagen. In 2018 zal hij nagaan of het doel behaald is. EnergieID helpt hem om de vinger aan de pols te houden. Haalde hij zijn doel?
Geert vertelt: “We hadden enkele jaren voordien grondig verbouwd. Het was tijd om ons energieverbruik door te lichten. 1 januari 2017 was een ideaal moment om onze verse doelstelling zwart op wit te zetten. We gaven ons huisje in de Landbouwstraat de ambitie om tegen eind 2018 20 procent energie te besparen ten opzichte van het jaar met het hoogste verbruik sinds de verbouwing, zowel voor elektriciteit als gas én water.”
Voldoende ruimte
“Dat is een ambitieus doel, maar dankzij EnergieID wisten we dat er voldoende ruimte was om energie te besparen. Sinds 2007 hielden we elke maand onze meterstanden bij. In het begin vooral met de bedoeling om defecten op te sporen, zoals bijvoorbeeld een gesprongen waterleiding. Gaandeweg hielp het ons om meer inzicht te krijgen in ons verbruik. Ik geef mijn meterstanden in via EnergieID. Ik vind het een fantastisch initiatief. Gebruiksvriendelijk ook.”
"Dankzij EnergieID kwamen we te weten hoe ons verbruik zich verhield tot gelijkaardige profielen in de regio. We waren duidelijk grootverbruikers voor water, en ons elektriciteitsverbruik was ook vrij hoog. Voor aardgas waren we wel relatief goed bezig, mede omdat we bij de verbouwingen voldoende aandacht voor isolatie hadden.”
Aan de slag
“We gingen dus in 2017 aan de slag met enkele ideeën om ons verbruik te verlagen. Uiteraard wilden we zo weinig mogelijk comfort verliezen. Om onszelf gemotiveerd te houden, hebben we er uitgebreid over geblogd. Onze blog staat nog steeds online, voor iedereen die hem wil lezen.”
“We gaven elke maand meermaals onze meterstanden in. De voorspellingen voor het lopende jaar hielpen ons. Zo zagen we snel of onze aanpassingen loonden, en kregen we een idee of we het doel zouden halen, en of er bijkomende inspanningen nodig waren. Eind 2018 was toch nog een spannend moment. Waar zouden we eindigen?”
Doel gehaald?
“Voor water deden we het veel beter dan de doelstelling die we onszelf oplegden. We bespaarden in 2018 maar liefst 32 procent op ons waterverbruik, in vergelijking met ons hoogste verbruik. Die enorme besparing realiseerden we enkel door een regenwaterpomp aan te sluiten. Die voorziet de wasmachine, twee toiletten en de buitenkraan van regenwater.”
“Ook voor elektriciteit deden we het goed: we verbruikten in 2018 maar liefst 27 procent minder elektriciteit dan ons hoogste verbruik. We behaalden de grootste winst door aanpassingen te doen aan ons grote aquarium, van meer dan 2 meter lang. We plaatsten er dekruiten op en we verlaagden de temperatuur van het water met een graad. Daardoor konden we het elektriciteitsverbruik voor de aquariumverwarming terugdringen tot minder dan de helft, een enorme besparing.”
En voor aardgas?
“Voor aardgas haalden we onze doelstelling niet. Ons aardgasverbruik daalde met 14 procent, minder dus dan de daling van 20 procent waar we naartoe wilden. Misschien was ons doel te ambitieus? Een besparing van 14 procent is natuurlijk ook al mooi. Die bereikten we vooral door elke ruimte apart aan te sturen en door de verwarming lager te zetten op zonnige dagen of als we onverwacht niet thuis waren. Dit alles werd geautomatiseerd via ons domoticasysteem.”
“Voor aardgasverbruik is het opletten geblazen: je kan niet zomaar het ene jaar met het andere vergelijken. Het is logisch dat je tijdens een koude winter meer aardgas verbruikt om te verwarmen dan in een warmer jaar. Gelukkig kan je het effect van de buitentemperatuur wegfilteren. Vergelijken volgens ‘klimaatnormale graaddagen’ zit ingebakken in EnergieID. Dat hielp ons om op een correcte manier de daling in ons verbruik te interpreteren.”
De moeite waard
“Ook al hebben we voor aardgas onze doelstelling niet gehaald, het loont zeker de moeite om bewust met je energieverbruik om te gaan. De besparing die je kan realiseren door relatief kleine ingrepen of door slimmer om te gaan met energie is enorm. De ingrepen die wij hebben doorgevoerd hebben niets veranderd aan ons comfort of aan onze gewoonten. Het loont dan ook de moeite voor zowel je portemonnee als voor het milieu om tijd te besteden aan die, vaak eenmalige, kleine ingrepen.”
(december 2020)
Maak een account op EnergieID en sluit je aan bij onze groep voor Mechelaars. Je krijgt elke maand verhalen en tips en we bedanken je met een cadeau dat je helpt om doordacht om te gaan met energie. Andere deelnemers zien je gegevens niet.