Het energieverhaal van Griet

"Inspanningen meteen zichtbaar op EnergieID"

© Thomas Verbruggen

Griet Van Hulle van burgerbeweging Klimaan volgt al jaren haar energie- en waterverbruik op. Eerst in een schriftje, nu digitaal op EnergieID en ondertussen zelfs met automatische meterlezers die ze van de stad leent. Makkelijk, handig en overzichtelijk! 

"Als alleenstaande ouder leerde ik al vele jaren geleden elke maand de eindjes aan elkaar te knopen. Ik noteerde al mijn uitgaven zorgvuldig, zodat ik heel snel mijn gedrag kon aanpassen wanneer er uitschieters bij zaten. Mijn schriftje hielp me om zuinig en milieubewust te leven. Die gewoonte heb ik aangehouden, ook wanneer mijn kinderen groter waren en ik door een andere job in een betere loonschaal terechtkwam. Je kan me dus gerust een ancien noemen wat monitoring betreft."

Digitaal en automatisch

"Ik houd de meterstanden van gas, elektriciteit en water bij op de website van EnergieID. Handiger dan in een schriftje, want zo heb ik een helder overzicht van mijn energie- en waterverbruik per maand. Ik zie ook of ons verbruik hoger of lager ligt dan bij andere gezinnen met een gelijkaardig woningprofiel. Binnenkort zou ik graag ook bijhouden hoeveel afval we produceren en hoeveel kilometers we afleggen met de deelauto."

Griet leent twee automatische meterlezers van Stad Mechelen. Elke dag nemen die een foto van de meterstand van elektriciteit en gas. "Dankzij die meterlezers hoef ik mijn verbruik van gas en elektriciteit niet meer zelf te noteren, en ken ik mijn verbruik op dagbasis", zegt Griet.

Je ziet meteen resultaat

"Dankzij EnergieID weet ik wat ons verbruik beïnvloedt. Ik probeer al vele jaren mijn ecologische voetafdruk te beperken, maar er zijn zoveel wisselende factoren waar je rekening mee moet houden. Toch geloof ik sterk in de kracht van kleine dagelijkse veranderingen. Dat je inspanningen meteen zichtbaar zijn op EnergieID, motiveert je om ermee verder te gaan."

"Na het vervangen van onze oude voordeur, die nog met enkel glas was, daalde ons aardgasverbruik sterk. Ons waterverbruik was al vrij laag doordat de wasmachine en de toiletten op een regenwaterput zijn aangesloten. En toen ik een spaardouchekop plaatste, zag ik niet alleen mijn waterverbruik dalen, maar ook mijn gasverbruik."

"In de afgelopen lockdown zag ik ons elektriciteitsgebruik stijgen. Dat confronteerde me met het feit dat mijn laptop tijdens thuiswerken en online vergaderingen en lessen best veel energie verbruikt. We konden daar helaas weinig op besparen. Gelukkig konden we in die periode wel op ons waterverbruik besparen. We vingen telkens het zeepwater van de handenwasbeurten op in een emmer, en ook de eerste liters koud water van de douche. Met dat water spoelden we het toilet door, of we gaven het aan de planten tijdens de droge periode, want onze regenwaterput was al een tijdje leeg."

Samen is leuker

Wat Griet wil zeggen aan andere Mechelaars? "Gebruik alleen wat je nodig hebt. Daar win je op alle vlakken mee: het is goedkoper, beter voor je directe omgeving en de planeet, en je leven wordt eenvoudiger. En ben je zelf al goed bezig? Dan is stap twee: overtuig anderen."

"Ik ben actief in burgerbeweging Klimaan, waarin mensen uit Mechelen en omgeving samen projecten op poten zetten. We waren van plan om dit voorjaar groepjes te vormen met onze buren en op energie-party’s tips met elkaar uit te wisselen, want samen minder energie verbruiken is motiverender dan alleen. Door corona is dat plan in het water gevallen."

Digitale kloof

Of iedereen voldoende bereikt wordt, ligt Griet nauw aan het hart. "Wat me bezorgd maakt, is dat er een steeds grotere kloof ontstaat tussen de digitaal sterke mensen, die alle voordelen van energie-, afval- en watermonitoring binnen handbereik hebben, en de digitaal zwakkeren, zoals laaggeletterden, senioren, anderstalige nieuwkomers en mensen in armoede. Meer betaald personeel om deze mensen te begeleiden bij het bijhouden van hun verbruik zou fantastisch zijn, zodat ze hun leefgewoontes en budgetbeheer duurzaam kunnen verbeteren. Hier wordt wel al wat op ingezet door onder andere de Energiesnoeiers, maar een veel te grote groep wordt totaal niet bereikt of op regelmatige basis begeleid."

 

(oktober 2020)

 

>> Doe mee met #2800meetsamen

Maak een account op EnergieID en sluit je aan bij onze groep voor Mechelaars. Je krijgt elke maand verhalen en tips en we bedanken je met een cadeau dat je helpt om doordacht om te gaan met energie. Andere deelnemers zien je gegevens niet.