Het energieverhaal van Tris Segers
"Op één nacht 65 liter water kwijt door een lek"
© Thomas Verbruggen
#2800meetsamen – Enkele maanden EnergieID gebruiken kan gunstige gevolgen hebben voor je energie- en waterverbruik, ontdekte Tris. "Ik ben me nu veel meer bewust van mijn verbruik."
Vorige winter leerde Tris EnergieID kennen in burgerbeweging Klimaan. "Dat is een toffe bende mensen die veel weten over energie besparen en opwekken, en over hoe we ecologisch verantwoord kunnen omgaan met onze planeet," vertelt ze.
Sinds februari gaat Tris regelmatig naar de kelder van het wooncomplex waar ze samen met haar partner woont. Ze fotografeert er de meters van water, elektriciteit en gas, om nadien de meterstanden in te geven in EnergieID. Ook de opbrengst van de zonnepanelen op het dak noteert ze, zodat ze weet ze hoeveel elektriciteit ze zelf opwekt.
Waar is dat water heen?
Dat leidde tot verrassende ontdekkingen. Tris vertelt: "Door elke maand naar de grafieken in EnergieID te kijken kwam ik te weten dat wij veel energie en water verbruiken, vergeleken met andere huishoudens."
"Vooral voor water deden we het helemaal niet goed. Hoe kon dat? Was er misschien een lek? Jawel dus, het overdrukventiel van onze elektrische waterverwarmer onder het aanrecht bleek te lekken. Als dat ventiel goed werkt, voorkomt het dat de druk te hoog wordt door, als het nodig is, een beetje water weg te laten lopen in de afvoer. Maar bij ons voerde het constant water af. Op één nacht waren we plots 65 liter water kwijt! Dat hebben we snel hersteld."
"We pasten ook ons gedrag aan: we spoelen minder vaak het toilet door, we laten de kraan minder lang laten lopen en draaien ze minder ver open en we begieten de planten enkel nog met regenwater. Ons waterverbruik is al flink gedaald sinds we aan de slag zijn met EnergieID."
Op zoek naar energieslurpers
Tris doet nu ook haar best om minder elektriciteit te verbruiken. "Ik had niet verwacht dat wij zoveel slechte gewoontes hebben. Het is soms moeilijk om ze af te leren. Ik spoorde mijn sluipverbruik op en laat nu geen toestellen meer op stand-by staan."
"Ik keek ook na of mijn grote elektrische toestellen A+++ zijn. Mijn droogkast bleek een grote energieslurper te zijn. Die hebben we afgedankt. We drogen onze was nu op een droogrek. De handdoeken zijn misschien minder zacht, maar na één keer afdrogen merk je het verschil niet meer. De meeste lampen in onze woning zijn nu ook led-lampen."
"Ik ben me nu veel meer bewust van mijn verbruik. We proberen het in de hand te houden en elke maand hetzelfde of minder te verbruiken dan de maand ervoor, om onze voetafdruk op de planeet te verminderen."
Samen met de buren
"Ik wil ook graag anderen daarbij helpen, want zo kunnen ze heel wat geld besparen. Voor het project Energiehelden van Klimaan vzw ben ik ambassadeur voor de omgeving van de Bethaniënstraat. Ik organiseerde al een energieparty met enkele buren. We leren er van elkaar. Een buur gaf me een goede tip: slimme stekkerdozen gebruiken, waarmee je met één druk op de knop verschillende toestellen kunt uitschakelen. Daardoor verbruiken we weer wat minder elektriciteit én leerden we ook onze buren beter kennen. Zijn er nog buren uit de Bethaniënstraat en omgeving die willen meedoen? Heel welkom."
Meer over het Energiehelden-project van Klimaan
(november 2020)
Maak een account op EnergieID en sluit je aan bij onze groep voor Mechelaars. Je krijgt elke maand verhalen en tips en we bedanken je met een cadeau dat je helpt om doordacht om te gaan met energie. Andere deelnemers zien je gegevens niet.