
Infiltratievoorziening
Hoe werkt een infiltratievoorziening?
Een infiltratievoorziening zorgt er voor dat het regenwater traag in de grond sijpelt in de plaats van mee met het afvalwater direct in de riolering terecht te komen. Een infiltratievoorziening kan op 2 manieren: bovengronds via een infiltratiekom of wadi of ondergronds via een infiltratieput of infiltratiebuis.
Een hemelwaterinstallatie of regenwaterput kan gekoppeld worden aan een infiltratievoorziening i.p.v. rechtstreeks de overloop van de regenwaterput op de riolering aan te sluiten. Regenwatergebruik gecombineerd met een infiltratievoorziening geniet de voorkeur.
Infiltratievoorzieningen worden gedimensioneerd op basis van het toevoerende oppervlak en de doorlatendheid van de grond.
Waarom kiezen voor een infiltratievoorziening?
- Het snel afvoeren van het regenwater via verharde oppervlakken en gemengde rioleringen, zoals dat nu meestal gebeurt, heeft een negatieve invloed op de waterbalans. Regenwater kan niet meer infiltreren naar het grondwater, omdat er teveel verharde oppervlakte is die afstroming geeft naar de riolering.
- Op veel plaatsen leidt dit tot een verlaging van de grondwatertafel. Zo ontstaat een verdroging van het milieu en is er ook minder grondwater beschikbaar voor bijvoorbeeld drinkwaterproductie. Bij hevige regenval kan het rioleringsstelsel het water niet verwerken. Vervuild water uit gemengde rioleringen gaat dan overstorten in het oppervlaktewater. De inspanningen die gedaan worden om het oppervlaktewater zuiver te houden, worden zo gedeeltelijk tenietgedaan. Afvalwater dat verdund wordt met regenwater kan minder effectief gezuiverd worden
- Regenwater dat te snel afstroomt, kan stroomafwaarts voor overstromingen zorgen
Premie
Tot 30/3/2025 kon je een aanvraag indienen voor premies voor een hemelwaterinfiltratiesysteem. Dit is nu niet meer mogelijk. Aanvragen die werden ingediend t.e.m. 30/3/2025 worden nog behandeld.