Je woning opwarmen duurt langer als de temperatuur van de cv-ketel lager staat. Zorg er daarom voor dat het verschil tussen de nacht- en dagtemperatuur van je thermostaat ongeveer 2 graden bedraagt. Bijvoorbeeld: een dagtemperatuur van 19 graden, een nachttemperatuur van 17 graden.

Als het verschil te groot is, duurt het opwarmen ’s ochtends erg lang waardoor je verkeerde conclusies kan trekken. Ben je overdag niet thuis? Zet de temperatuur ook 2 graden lager. Een groter verschil kan, maar dan duurt het langer voordat de woonkamer weer op temperatuur is. 

Aan de slag

  • Handmatig: je verzet de temperatuur van je thermostaat elke ochtend en avond.
  • Klokthermostaat: zoek in de handleiding hoe je je thermostaat instelt zodat de temperatuur op aangegeven tijdstippen verhoogt en daalt. Niet alle thermostaten werken op dezelfde manier:
    • Sommige klokthermostaten werken met eindtijden: de gevraagde temperatuur wordt bereikt op het aangegeven tijdstip. Als je de temperatuur van de cv-ketel verlaagt, heeft de thermostaat een paar dagen nodig om zich aan te passen en een aangename kamertemperatuur op het ingestelde tijdstip te bereiken.
    • Andere klokthermostaten werken met starttijden: de cv-ketel begint te verwarmen op het aangegeven tijdstip. Als je de temperatuur van de cv-ketel verlaagt, duurt het langer om je woning te verwarmen. Het is aangeraden de starttijd een half uur vroeger te zetten.
  • Slimme thermostaat: Stel ’s ochtends een eindtijd in voor de gewenste temperatuur. Houd er rekening mee dat een slimme thermostaat een paar dagen nodig heeft om zichzelf te regelen. Wijzig de instellingen zeker niet zelf.

SCHRIJF JE IN VOOR DE 50° TEST

Lees verder: Instructies om het comfort te beoordelen.