Ko-Lab blaast 5 kaarsjes uit
Ko-Lab, de Mechelse maker-hackerspace, blaast 5 kaarsjes uit
Op 23 oktober 2021 viert de Mechelse hackerspace haar vijfde verjaardag.
Wat? Hackers, dat zijn toch die gezichts- en schaamteloze criminelen die inbreken in computers en netwerken platleggen? Deze Mechelse hackers kraken geen computers om illegaal data te verzamelen. Zij gaan terug naar de oorspronkelijke betekenis van het woord. Ze willen systemen, apparaten en allerhande technologie doorgronden, verbeteren en veranderen.
“Hackers kijken anders naar producten. Ze zien als het ware een product dat niet af is.”, weet Sara Verhoeven, mede-oprichtster van Ko-Lab. “Als je bijvoorbeeld naar een lamp kijkt, dan stel je vast dat die licht geeft. Maar wij vragen ons dan af wat die lamp nog meer kan. Kan ze misschien licht geven op een andere manier? Of efficiënter?”
Vijf jaar geleden kwam Sara toevallig Thomas en Beber tegen. Zij kenden hackerspaces in andere steden en wilden er ook graag één oprichten in Mechelen. Met z’n drieën gingen ze van start in een leegstaande bakkerij in de Hoogstraat. Na een tussenstop in een privéwoning kwamen ze in de Potterij terecht. Van in het begin hadden de Mechelse hackers een duidelijke doel voor ogen: Ko-Lab zou een plek worden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, inspireren en kennis met elkaar delen. Niet enkel via IT en elektronica, maar ook met veel aandacht voor andere wetenschap, techniek en ambachten. Kortom, met aandacht voor vakkunst. Vaardigheden van de ene worden aangevuld met die van de andere. Met kruisbestuiving als de magische sleutel.
Ko-Lab is ook een plek waar herstellingen gebeuren, waar materialen en machines gedeeld worden. Elke vrijdagavond is er open atelier. Of je nu binnenloopt uit nieuwsgierigheid, of omdat je thuis een oude radio met grote emotionele waarde hebt staan die je graag zelf wil herstellen. Iedereen is welkom. Zit je met een projectje in je hoofd en wil je dat eens met anderen bespreken of uitproberen, dan vind je bij Ko-lab een netwerk en plek.
“Die herstellingen zijn echt interessant,”, vindt Erik- hacker van Ko-Lab. “Want zo doe je kennis, ervaring en inzicht op. Je ziet tijdens de herstelling van een product goed hoe het opgebouwd is. Of je merkt bijvoorbeeld dat je andere componenten van een toestel beter ineens vervangt om toekomstige schade te voorkomen. De losse naad van een rok kan resulteren in het preventief herstellen van alle naden met kwalitatieve stikzijde.” Nieuwsgierigheid is de basis van hun werking. Hoe steken dingen in elkaar? Je weet waar je vertrekt, maar niet waar je eindigt.
Tijdens de vrijdagavondbijeenkomsten wordt er gepraat over plastics, cyber security, zonnepanelen, laadpalen, oude en nieuwe technologieën. Echt alles, wat maar enigszins interesse opwekt in onze maakbare wereld, kan aan bod komen. Wat gebeurt er tegen 2030, als alles elektrisch moet draaien? Elke vrijdag is dus anders, afhankelijk van de mensen die binnenlopen en hun interesses.
Zo heeft Ko-Lab al heel wat boeiende projecten opgezet. Plastic Moon bijvoorbeeld, ondersteund door Mechelen Klimaatneutraal. Vanuit de prangende problematiek van plastic afval, begonnen de Ko-lab’ers drie jaar geleden machines te bouwen via open source modellen. Ze kochten en pimpten een platenpers en shredder. Ze bouwden daarmee een injection molder/extruder om plastic afval te vermalen, te smelten en te herwerken tot 3D-printmateriaal om zo nieuwe objecten te maken van plastic afval.
In de ruimte van Ko-Lab in De Potterij vind je heel wat hardware terug. Een lasercutter, een manuele draaibank, 3D-printers, een kolomboor, een zeefdrukraam en naaimachines.“ Op dit moment herstellen we een computergestuurde draaibank en freesmachine uit de jaren 70.”, vertelt Erik. ”Het duurt even om die op punt te stellen en aan aan te sturen met moderne software. Er werken meerdere mensen aan vanuit hun verschillende expertises. Alle toestellen zijn ofwel zelfgemaakt, ofwel geadopteerd en hersteld.”
“We dromen ervan om binnenkort met biomateriaal te experimenteren.”, vertelt Sara. “We kennen allemaal hout en leer, maar ook mycelium van paddenstoelen of andere producten van natuurlijke oorsprong die synthetische materialen kunnen vervangen, kunnen nuttig zijn.”
Wil jij ook eens binnenlopen bij Ko-Lab?
Kom zeker langs. Zoals gezegd, iedereen is welkom. En, je kan er van elkaar leren!