Mechelen Klimaatstad vzw

Mechelen klimaatstad verleent haar medewerking aan een aantal projecten die vanuit de stadsdiensten iedere milieubewuste Mechelaar probeert te bereiken: Klimaatwijken, Car Free day, Week van de Smaak...


Mechelen Klimaatstad is een initiatief dat startte op de Dag van de Aarde in april 2007. Een aantal Mechelse jongeren organiseerden die dag een leerrijke namiddag over het klimaat voor verenigingen. Het hoogtepunt was de ondertekening van het ‘Mechelse Klimaatmanifest'.


Het behalen van de titel FairTradeGemeente door Mechelen in september 2007 was voor de initiatiefnemers van Mechelen Klimaatstad de aanleiding om een gelijkaardige uitdaging aan te gaan. In april 2008 werd door hen de eerste Mechelse Dag van de Aarde georganiseerd. In september 2008 kreeg het initiatief een vaste structuur en werd de vzw Mechelen Klimaatstad opgericht.

In het najaar van 2008 was Mechelen Klimaatstad aanwezig op de Duurzame Markt van de Week van de Smaak en in januari 2009 gaven ze de nieuwjaarsreceptie van de stad een duurzaam accent.

In februari 2009 nodigden ze klimaatvriendelijke Mechelaars uit op een gratis vertoning van de film Planet Earth. In april 2009 verzorgden ze, in het kader van de groots opgezette Dag van de Aarde in het Fort van Walem, de klimaatmarkt en het ontbijt voor de deelnemers aan de klimaatwijken. Daarvoor rekruteerden ze de maanden voordien zelf gezinnen.

Op de duurzame slotpicknick van Stadsvisioenen in juni 2009 waren ze opnieuw bereid om het geheel een duurzame en fairtrade-invulling te geven.

In het najaar van 2009 vertoonden ze de klimaatfilm Home die op heel wat belangstelling kon rekenen.

Mechelen klimaatstad is sinds 2009 jaarlijks paraat met de "Langste veggie-tafel", de geefpleinen, fietsapplaus,...


Wil je meer over Mechelen klimaatstad weten, neem dan een kijkje op www.mechelenklimaatstad.be