Mechelen maakt gretig gebruik van de groene Mobit-fietsen. De slimme sloten met ingebouwde GPS zijn superhandig.

Je kijkt gewoon op de app voor de dichtstbijzijnde fiets, scant de QR-code met de app waarna het slot openspringt, en je rit begint te lopen. Wanneer je je fiets parkeert en het slot sluit, worden de rit en de betaling ervan automatisch geregistreerd in de app. Simpel dus.

Bij je inschrijving betaal je 49 euro als waarborg. Tijdens je gebruik betaal je per 20 minuten. Voor ritten korter dan 4 minuten, geldt er een speciaal tarief van €0,29. De concrete prijzen vind je hieronder terug.

PeriodeTarief per begonnen blok van 20 min

1ste uur

€0,45

2de uur

€0,65

3de uur

€0,80

Volgende uren:

€1,00

Abonnementsformule

Wie vaak Mobit gebruikt, kan vanaf 1 november 2020 een abonnement nemen. Je betaalt 45 euro voor 3 maanden. In ruil krijg je 300 ritten van 60 minuten rijplezier.

Free float gebied en dropzones

Het free float gebied is afgebakend door de E19 en R6.  Daarbinnen kan je de fiets overal stallen en vind je 10 hotspots. Dit zijn kernknooppunten waar je zeker een Mobitfiets vindt:

  • In het centrum: Vijfhoek, Korenmarkt, Sint-Romboutstoren en Veemarkt
  • Aan randparkings: Rode Kruisplein, Zandpoortvest (bij Thomas More), Douaneplein en P&R Nekker
  • Aan de stations Mechelen en Nekkerspoel

Buiten het free float gebied zijn er dropzones nl. afgebakende gebieden waar je de fiets kan stallen. Je vindt ze in de dorpen op centrale plaatsen zoals de kerk, het marktplein … Ook in bedrijvenzone Mechelen-Noord zijn enkele dropzones. Alleen daar kan je een rit met de deelfietsen starten of eindigen. Eindig je je rit toch buiten de zone, dan betaal je 5 euro extra.

Paarse zone = free float zone
Groene punten = hotspots
Blauwe punten = dropzones