Monitor je energie

Je energieverbruik opvolgen kan je handmatig, door elke maand de stand van je gas- of elektriciteitsmeter te noteren. Maar het kan ook makkelijker met een Huis Energie Monitoring Systeem, kortweg energiemonitor. Energiemonitors meten automatisch het gas- en elektriceitsverbruik in je woning en geven een handig overzicht via een app op je smartphone, tablet of pc. Ze geven je inzicht in je werkelijk energieverbruik en hoeveel het kost. Sommige systemen worden gecombineerd met een slimme thermostaat en helpen zo je verwarming te regelen.

Op de website 'Maak je meter slim' vind je een uitgebreid overzicht van apps, slimme thermostaten of andere toestellen waarmee je je energiegebruik kan opvolgen. 

Campagne 'Meet je energieverbruik'

Mechelen Klimaatneutraal zoekt voor de campagne 'Meet je energieverbruik' honderd Mechelse gezinnen die een energiemonitor bij zich thuis willen installeren en één jaar lang hun energieverbruik willen bijhouden. We werken hiervoor met het digitale platform Energie ID en de automatische meterlezers van June Energy

Ontleen een energiemeter

Je kan ook een energiemeter bij de stad ontlenen die je tussen het toestel en je stopcontact plaatst. Zo meet je het verbruik nauwkeurig per toestel en weet je of je het beter vervangt of niet.

Voor meer informatie kan je terecht bij het energiepunt Mechelen.