Samenaankoop LEDverlichting

Samenaankoop LEDverlichting!

Led op! overtuigde 108 Mechelse gezinnen. Mechelen Klimaatneutraal en Klimaan vzw zijn tevreden met de resultaten van de samenaankoop van ledverlichting die ze gezamenlijk organiseren. De campagne Led op! liep van half november 2018 tot eind april 2019 en overtuigde 108 Mechelse gezinnen om samen bijna 1400 ledlampen aan te kopen. De samenaankoop Led op! liep oorspronkelijk enkel van november tot december 2018, maar werd omwille van het succes in januari 2019 verlengd tot eind april. 108 Mechelse gezinnen hebben de overstap gemaakt dankzij deze actie naar ledverlichting. Conventionele lampen zijn niet goed voor het milieu, vreten energie en gaan veel minder lang mee dan ledlampen. In dit geval ging het om een mooie besparing van 20 ton CO2 per jaar in Mechelen.

LEDlampen

Na Mechelen begon de samenaankoop ook te lopen in Bonheiden, Sint-Katelijne-Waver, Duffel en Willebroek. Zelfs inwoners van Leuven, Antwerpen en Hofstade meldde zich aan. In totaal 190 gezinnen kochten samen 2450 ledlampen voor een bedrag van €10.750. Goed voor een CO2-reductie van naar schatting 34 ton per jaar gedurende de totale levensduur van de lamp van 20 jaar. Dat is ongeveer wat een gemiddelde wagen (120 gr/km) uitstoot als dat jaar 285.000 kilometer zou afleggen. De besparing heeft hetzelfde effect als wanneer er 3 hectare bos zou aangeplant worden.

Als je weet dat één ledlamp een besparing oplevert van 55 kWh per jaar of ruim €10 en weet dat een lamp 20 jaar meegaat, dan is de winst voor alle verkochte ledlampen samen snel gemaakt. al moet er voorzichtig omgesprongen worden met dit soort berekeningen, die gebaseerd zijn op gemiddeldes, de veronderstelling dat alle kopers hun oude gloeilamp vervangen en dat een lamp gemiddeld vier uur per dag brandt.

LEDlampen

Daarnaast was het als particulier ook mogelijk om ledlampen te schenken voor een sociaal doel. 30 gulle gevens schonken samen 122 ledlampen, goed voor een bedrag van €430. Het opgehaalde bedrag wordt integraal besteed aan energiezuinige verlichting in De Keeting vzw.

Klimaan vzw is een burgercoöperatie uit de regio Mechelen die zich inzet voor het klimaat. Met de actie Led op! wilden ze burgers informeren en overhalen van hun oude verlichting te vervangen door ledverlichting. Volgens de coöperatie gaat ongeveer 15% van het elektriciteitsverbruik bij particulieren thuis naar verlichting. Met ledlampen kan het verbruik 50% tot 90% dalen.

Wil je op de hoogte gehouden worden van toekomstige samenaankopen, dan mag je je steeds inschrijven voor de nieuwsbrief.

 ledop!