VeggieChallenge

Minder vlees in maart met de VeggieChallenge

Wil jij ook minder vlees eten, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen of zit je nog met vragen? Neem dan deel aan de VeggieChallenge! De VeggieChallenge is een gratis online coachingsprogramma dat mensen inspireert om in de maand maart 30 dagen minder vlees te eten. Goed voor je lijf, de planeet en je smaakpapillen!

Ideaal dus voor wie zich heeft voorgenomen om in 2021 vaker of enkel plantaardig te eten. Op www.veggiechallenge.be kan je je gratis inschrijven. Je kiest zelf of je de uitdaging aangaat door een paar vleesvrije dagen in de week in te lassen of je de hele maand volledig veggie of vegan wil proberen.  Je krijgt tips, recepten en alle informatie die je nodig hebt om de uitdaging aan te gaan.

Ga jij de uitdaging aan? Fijn! Bovendien zijn er ook prijzen te winnen, ook voor onze Stad. De stad met de meeste Veggie Burgers (het grootste aantal deelnemende inwoners (%)) wint de VeggieChallenge 2021 Award. 

Doe jij ook mee?

Schrijf je hier in

Waarom minder vlees?

Meer en meer mensen kiezen ervoor om minder of helemaal geen vlees, vis of dierlijke producten meer te eten. Hierdoor pak je meteen vier belangrijke problemen tegelijk aan. Je spaart het milieu, je zorgt voor een betere voedselverdeling in de wereld, je gezondheid vaart er wel bij en natuurlijk zullen ook de dieren je dankbaar zijn. De Stad Mechelen ondertekende het burgemeesterconvenant om CO2 te verminderen en klimaatneutraal te worden tegen 2030. Minder vleesconsumptie kan daartoe bijdragen.

Wist je dat 1 jaar lang, 1 dag per week geen vlees eten, hetzelfde is als 1250 km fietsen in plaats van met de auto te rijden? Per vegetarische dag bespaar je

 • 11 m² op je ecologische voetafdruk
 • 1000 liter water en 2 kg broeikasgassen.

'Ik steun de VeggieChallenge omdat ik zelf enkele jaren geleden vegetariër werd dankzij de campagne Dagen Zonder Vlees. Zo ondervond ik wat een impact dergelijke challenges kunnen hebben. Als je een maand lang een gewoonte aangeleerd hebt, is het moeilijk er terug vanaf te geraken. In dit geval: een héél goede eigenschap.’ Anneleen De Witte (Kabas)

Anneleen De Witte in haar winkel Kabas

Foto's: De Mensen Maken De Stad


Louis de Bruyn in serre met fruitbomenOok onze lokale voedselstrateeg Louis De Bruyn steunt de VeggieChallenge. Het motto van Mechels Natuurlijk is 'Denk globaal, eet lokaal! en met LEF: Lokaal, Ecologisch en Fair.  

'Ik roep op tot (meer) vegetarische voeding omdat: 

 • massa vleesproductie tegen bodemprijzen ten koste gaat van een dierwaardig bestaan;
 • hoge vleesconsumptie naast het ecologisch evenwicht ook ons lichamelijk evenwicht en onze gezondheid bedreigt;
 • massa dierproductie een vernietigende ecologische voetafdruk heeft door krachtvoer uit verre landen: Brazilië, Argentinië, ...;
  • zo verstoort de lokale landbouwkringloop en ontstaan er mestoverschotten;
  • is giftig door reactieve stikstof-,  ammoniak-  en methaanuitstoot;
  • ze verstoren het klimaat (broeikasgassen) en ontwrichten de natuur (te veel stikstof op natuurgebieden),
 • de (industriële) veehouderij heeft een (te) hoog waterverbruik, vooral in megastallen en industriële veehouderij.

Toch hoeven we niet allemaal vegetariër of veganist te zijn omdat een bescheiden lokale veestapel:  

 • past in de lokale landbouwkringloop  
 • een waardevolle schakel is voor een duurzaam platteland, samenleving en planeet;  
 • graast op duurzaam en biodivers grasland, wordt gestrooid met stro van lokaal geteeld graan dat levert smaakvolle, dierlijke kwaliteitsproducten op:  vlees en zuivel;
 • levert bovendien gezonde stalmest en zorgt zo voor een lokaal vruchtbare  bodem met gezond bodemleven;
 • zorgt voor duurzame humus in de bodem die stikstof en koolstof opslaat in plaats van uitstoot.

Ben je (nog) geen vegetariër? Word flexitariër: eet dus geen of minder dierlijke eiwitten, zodat boeren de kringlopen op hun bedrijf of in hun nabije omgeving kunnen sluiten. Een of meer Veggiedagen per week en je krijgt de smaak van minder maar beter te pakken:

 • door bij lokale boeren vlees/zuivel te kopen van koeien of dieren (kippen, varkens ...) die met kruidenrijk gras en/of met lokale veevoeders gevoederd zijn;
 • betaal de lokale boer een waarderende prijs zodat een fiere boer een menswaardig bestaan kan leiden op een mooie boerderij op een duurzaam platteland!

Dit zijn streefdoelen van de Lokale Voedselstrategie Mechelen: 'Mechels Natuurlijk!' Doe je mee?', aldus Louis De Bruyn. 


Benieuwd naar Mechelse adresjes waar je veggie en vegan kan kopen/eten? Neem een kijkje in de Fair & Veggiegids Mechelen.

Veel succes!

De VeggieChallenge wordt georganiseerd door EVA vzw.