Verlichten
Licht staat in voor 6% van het verbruik, en dit kan je (bij renovatie) makkelijk veranderen:
Ga je renoveren, denk dan aan
- In een aantal ruimtes zoals de gang, het toilet, de berging, kelder, garage of in de tuin wordt het licht makkelijk vergeten en dan blijft het voor niets branden. Kies in plaatsen die je weinig gebruikt voor verlichting met sensoren of timer zodat het licht automatisch dooft.
- Vermijd plafondverlichting en donkere lusters, dit is veel minder efficiënt.
- Geef je muren een lichte kleur. Lichte kleuren weerkaatsen maar liefst 60 tot 90% van het licht.
- Plaats bij je lichtschakelaar ook een schakelaar om je stopcontacten uit te zetten, zo worden 'stand-by lichtjes' met één klik uitgeschakeld.
- Kies voor tuinverlichting op zonne-energie.
Print de checklist en hang hem op:
Extra tips
- Kies voor ledverlichting. Bij een gloeilamp of halogeenlamp gaat ongeveer 90% van het verbruik verloren aan warmte. Als je alleen maar ledlampen gebruikt, verminder je de verlichtingsfactuur naar schatting met 85%. Bovendien gaan de lampen ook langer mee.
- Vervang je gloei- en halogeenlampen best direct door led, of wacht je beter tot ze kapot gaan? En wat met spaarlampen en TL-lampen? Lees alles over werkende gloei- en halogeenlampen vervangen
- Doe het licht uit als je een kamer verlaat. In tegenstelling tot wat wordt gezegd: aan- en uitschakelen kost geen extra energie, ook niet van spaar- of TL-lampen! Vind je een donker huis niet gezellig? Kies dan voor kleine sfeerverlichting.
- Het goedkoopste licht is daglicht. Plaats voldoende grote ramen voor extra daglicht en laat de zon maximaal binnen stralen. Last van inkijk? Hang halve gordijnen die niet het hele raam bedekken of ook een plantje en een vaas kunnen inkijk verhinderen.
- Ook alle stand-by lichtjes op je toestellen verbruiken elektriciteit. Je kan ze makkelijk uitschakelen met een timer die je in het stopcontact plaatst, zo bepaal je zelf wanneer je toestel verbruikt en wanneer niet.
Print de checklist en hang hem op: