mk_webbanners_1200px-01.png

Duurzame verwarming

Verwarmen is de belangrijkste energiekost in een huis: 50 tot 75% van het energieverbruik. Warmverlies beperk je vooral door goed te isoleren.

Nieuwe verwarmingstoestellen hebben een energielabel – van A tot G-label, vergelijkbaar met het label voor koelkasten of wasmachines. Hoe beter het label, hoe efficiënter en energiezuiniger de installatie. 

Condensatieketel 

Bijna alle centrale verwarmingsketels die nu geplaatst worden zijn condensatieketels. Condensatieketels recupereren warmte uit de verbrandingsgassen en de waterdamp die vrijkomen tijdens het verbrandingsproces. Ze halen bijgevolg zeer hoge rendementen. Kiezen voor een condensatieketel is een goede zaak. Condensatieketels herken je aan het label HR Top (aardgas) of Optimaz elite (stookolie). 

Warmtepomp op lucht

Met een warmtepomp lucht maak je gebruik van de warmte uit de lucht. Een warmtepomp werkt als een omgekeerde koelkast. Het verzamelt de warmte buiten en geeft die binnen af. Bij een voldoende geïsoleerde woning volstaat dit om je huis comfortabel warm te krijgen, zelfs bij koude buitentemperaturen.

Een warmtepomp verbruikt wel elektriciteit, maar efficiënt en de totale hoeveelheid energie die een warmtepomp gebruikt, is veel minder dan die van een elektrische verwarming.

Hybride warmtepomp

Een gascondensatieketel kan ook worden gekoppeld aan een warmtepomp. Dit wordt een hybride systeem genoemd. Een hybride warmtepomp kan op nagenoeg ieder bestaand verwarmingssysteem aangesloten worden en is relatief eenvoudig te installeren.

Geothermische warmtepomp

Met een geothermische warmtepomp maak je gebruik van de warmte uit de grond of het grondwater. De temperatuur van de bodem is stabieler dan de temperatuur van de lucht. Daardoor hebben warmtepompen die hun energie uit de bodem halen een hoger rendement. Er is wel ruimte nodig om deze installatie aan te leggen. Wie een voortuin heeft of een tuin die toegankelijk is voor een boormachine (de grootte van een vrachtwagen) kan deze optie overwegen. Een warmtepomp verbruikt wel elektriciteit, maar efficiënt en de totale hoeveelheid energie die een warmtepomp gebruikt, is veel minder dan die van een elektrische verwarming.

Vloerverwarming

Vloerverwarming verhoogt het warmtegevoel in je huis. Doordat je voeten warm blijven, ben je ook minder geneigd de verwarming hoger te zetten.

De grootste kost is het vervangen van de vloeren. Moeten er vloeren uitgebroken worden om de riolering te vervangen? Is je vloerbedekking aan vervanging toe? Dan is dit het ideale moment om vloerverwarming te overwegen.

Welke premies?

Netbeheerder Fluvius geeft premies voor warmtepompen. Op het aanvraagformulier vind je ook de technische voorwaarden waar je rekening mee moet houden wanneer je je gevels laat naïsoleren. Let op, de premievoorwaarden kunnen veranderen, gebruik dus steeds het meest recente aanvraagformulier van de netbeheerder.

Premies warmtepomp 2019

Neem je nog andere energiebesparende maatregelen? Dan maak je mogelijk ook aanspraak op een extra totaalrenovatiebonus. 

Bekijk mogelijke leningen en premies 

Zij deden het je voor

Bekijk de ervaringen van anderen met energiebesparende maatregelen op het YouTubekanaal van de Renovatiemobiel en in het filmpje van Milieu Centraalhieronder.

Heb je nog vragen?

Neem contact op via klimaatneutraal@mechelen.be