mk_webbanners_1200px-06.png

Vlaamse Energielening: Voor welke werken?

Je kan een Vlaamse Energielening aanvragen voor volgende werken:

 1. Dak- of zoldervloerisolatie
 2. Hoogrendementsbeglazing, -deuren en –poorten
 3. Muurisolatie
 4. Vloerisolatie
 5. Luchtdichting en blowerdoortest
 6. Energiezuinig ventilatiesysteem
 7. Zuinige verwarmingsinstallatie
 8. PV Zonnepanelen
 9. Zonneboiler of ander zuinig systeem voor sanitair warm water
 10. Re-lighting of re-lamping
 11. Energie-audit
 12. Energiezuinige huishoudtoestellen (enkel voor sociale doelgroep)
 13. Energieopslagtechnieken en beheersystemen

In geval van nieuwbouw of sloop en wederopbouw komen deze investeringen enkel in aanmerking indien het gaat om woningen met een E-peil 30 op het moment van de bouwaanvraag. Hiervoor dient een voorafberekening van de verslaggever voorgelegd te worden.

Bij alle werken wordt verondersteld dat deze uitgevoerd worden door een aannemer, zodat er ook een aannemers-garantie is op de kwaliteit van uitvoering. Dit betekent meteen ook dat voor elk type investering de werkuren ter plaatse in aanmerking komen voor het bedrag van de energielening. Laat je aannemer zeker de 'bijlage bij offerte' invullen. Dit document is verplicht bij de aanvraag van de lening. 

Doe-het-zelf wordt enkel toegelaten voor dakisolatie of zoldervloerisolatie. Om de kwaliteit te behouden, wordt een vormingsattest of een begeleiding door een energiesnoeier (of aannemer) gevraagd. De aankoopfactuur moet op naam staan en wordt pas uitbetaald na uitvoering van de werken, aangetoond door het insturen van foto’s + recht op steekproef bezichtiging van de werken. Indien het werken betreft uitgevoerd door de kredietnemer, worden enkel facturen voor de aankoop van het materiaal aanvaard. De werkuren worden enkel in aanmerking genomen wanneer de werken uitgevoerd worden door een aannemer.

Belangrijk

Je kan enkel een lening aanvragen op basis van een geldige offerte. Voor de uitbetaling van je lening heb je steeds een factuur nodig. Een controle van de uitgevoerde werken is altijd mogelijk.