De badkamer en warm water
Zo kan je energie besparen als je jouw badkamer in een nieuw kleedje steekt:
- Koop je nieuwe kranen of een douchekop, kies dan voor een waterbesparende versie en een klein model van douchekop.
- In de badkamer sta je veel op je blote voeten, kies daarom voor een warme en waterbestendige soort vloerbedekking.
- Een bad verbruikt veel meer water dan een douche en is minder handig als je ouder wordt, kies dus bij voorkeur een douche.
- Wil je toch graag een bad koop dan een klein model en denk er aan om het bad te isoleren, zo blijft het water langer warm.
- Warm water legt meestal een lange weg af van de boiler naar de keuken, badkamer of de radiatoren en dan verliest het zijn warmte. Isoleer daarom de waterleidingen in niet verwarmde ruimtes zoals de kelder of garage. Dit kan makkelijk met voorgevormde isolatiebuizen.
- Wist je dat er tegenwoordig ook warmtewisselaars op de markt zijn die de warmte van het weglopend douchewater recupereren om het koude leidingwater op te warmen? Ga je een nieuwe douche installeren, bekijk deze optie dan ook.
- Zorg voor goede ventilatie in je badkamer. Dit is niet enkel belangrijk om schimmel en vochtproblemen te voorkomen. In een badkamer is de vochtigheidsgraad hoog, hierdoor duurt verwarmen langer en verbruik je meer energie. Terwijl je toch graag een lekkere warme badkamer wilt.
-
Plaats je een nieuwe boiler, kies dan voor een zuinig en goed geïsoleerd model en overdimensioneer niet. Ook een oude boiler kan je makkelijk isoleren. Bedek je boiler met minstens 15 cm isolatie rond het vat.
Ook in je dagelijks gebruik kan je nog besparen op warm water.
Print de checklist en hang hem op: