Welke technieken bestaan er al?

Warmtenet

Een warmtenet wordt ook wel eens stadsverwarming genoemd. Het verdeelt warmte aan verschillende afnemers in een straat, wijk of stad. Een voorbeeld hiervan vind je in Mortsel en Edegem, waar industriële restwarmte van de Agfa-Gevaertfabriek via een warmtenet naar een nieuwe wijk en bedrijven enkele honderden meter verderop gaat.

In Mechelen is er momenteel nog geen warmtenet, maar het wordt wel meegenomen als een optie in de wijkontwikkelingsplannen van Mechelen Zuid, Ragheno en de Mechelse Vesten.

Warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit lucht, grond of water en geeft die binnen af. Bij een voldoende geïsoleerde woning volstaat dit om je huis comfortabel warm te krijgen, zelfs bij koude buitentemperaturen.

Goed isoleren is sowieso een basisregel om warmteverlies te beperken. Lees hoe je dat doet en wat dan de volgende stappen zijn.

Een warmtepomp verbruikt wel elektriciteit, maar doet dat efficiënt. De totale hoeveelheid energie die een warmtepomp gebruikt, is veel minder dan die van een elektrische verwarming.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen

  • Met een geothermische warmtepomp maak je gebruik van de warmte uit de grond of het grondwater. De temperatuur van de bodem is stabieler dan de temperatuur van de lucht. Daardoor hebben warmtepompen die hun energie uit de bodem halen een hoger rendement. Er is wel ruimte nodig om deze installatie aan te leggen. Wie een voortuin heeft, een tuin die toegankelijk is voor een boormachine (de grootte van een vrachtwagen) of een ingrijpende verbouwing doet kan deze optie overwegen.
  • Hybride warmtepomp: Een gascondensatieketel kan ook worden gekoppeld aan een warmtepomp. Dit wordt een hybride systeem genoemd. Een hybride warmtepomp kan op nagenoeg ieder bestaand verwarmingssysteem aangesloten worden en is relatief eenvoudig te installeren.
  • Aquathermie is de verzamelterm voor het onttrekken, opslaan en distribueren van warmte uit water. Dit kan zowel oppervlaktewater, rioolwater of drinkwater zijn. De Dijle is alvast een prima warmtebron om gebouwen in Mechelen te verwarmen. Dit tonen ook Johan en Anita, twee Mechelaars die verwarmen met een warmtepomp op Dijlewater.

Wil je graag meer weten? Of meteen zelf aan de slag? Neem dan zeker contact op met Energiepunt Mechelen.