Wijkrenovatie Nicolaas van der Vekenstraat

In de straten rond de school ‘De Vlindertuin’ (Mechelen-Zuid) staan een 160-tal gelijkaardige woningen. De huizen dateren uit de jaren 60. Verschillende bewoners zoeken nu samen uit of ze een collectieve renovatie kunnen realiseren.

Ze hopen hun woningen beter te isoleren en energiezuinig te maken. Zo ook Simon met zijn gezin.

Waarom is renoveren belangrijk voor jou?

“Dat is heel eenvoudig. Voor het comfort in huis, de esthetiek, maar ook het klimaat en onze portemonnee. Want energiezuinig wonen voel je ook op je energiefactuur.”

Hoe ging je als buurt aan de slag?

“Alles begint natuurlijk bij jezelf. Een kleine twee jaar geleden kochten wij ons huis. Dat had een volledige update nodig. Wij startten met de binnenkant omdat we er snel moesten intrekken. Binnenmuren, vloeren, elektriciteit en sanitair, alles moest vernieuwd worden. Ook een deel van de ramen lieten we vervangen.”

“Nu dat klaar is, komt de buitenkant aan de beurt. We vingen van een aantal buren op dat buitengevelisolatie niet zomaar kan. Want, de uniformiteit van de wijk moet bewaard blijven. We zouden dan de spouwmuren kunnen isoleren. Maar dat is technisch niet altijd en overal mogelijk.”

“Er zijn dus best wat vraagtekens over wat kan en wat niet. Het leek ons daarom een goed idee om samen met de buurt de Stad Mechelen aan te spreken. En ik las in de Nieuwe Maan over een vergelijkbaar project voor het Esdoornplein. Een wijk die zeer gelijkaardig is aan die van ons.”

Buurtbewoners Nicolaas van der Vekenstraat

“In een infosessie wordt alle informatie samengebracht. Je kan versneld héél veel informatie met elkaar delen. En dat vind ik echt wel een toegevoegde waarde voor de buurt.”

Je deed beroep op een benovatiecoach van de Stad Mechelen?

“Ja, en het is aan hem dat ik ook aangaf om samen te werken met de buurt voor buitengevelisolatie. In een eerste fase is hij bij drie huishoudens langsgegaan. Op basis van die bezoeken bezorgde hij ons richtprijzen die we op de infosessie besproken hebben.

“Ondertussen mag hij voor 30 geïnteresseerde buurtbewoners een advies opstellen. Dat gebeurt zeer precies. De coach brengt de huidige energetische situatie van je huis in kaart. En voor elk aspect volgt er dan een voorstel. Het is dan aan jou om je prioriteiten te stellen. De focus ligt nu voor velen wel op buitengevel- en dakisolatie, maar ook ramen, vloeren en verwarming kunnen opgenomen worden in het voorstel."

“Een benovatiecoach doet echt héél veel. Die totale ontzorging – van advies, over offertes tot premies en leningen – is wat sommige buren over de streep kan trekken.”

Hoe heb je andere buurtbewoners betrokken?

“Dat ging erg vlot. Er zijn de buren met wie je sowieso een nauwer contact hebt. Je bespreekt het, en zo ontdek je dat er meerdere mensen uit de buurt interesse hebben. Dan spreek je hen daar gewoon over aan. Mechelen Klimaatneutraal biedt ons bovendien ook ondersteuning bij die communicatie.”

“Tijdens de eerste infosessie volgde er meteen een heleboel vragen. Een teken dat vele buren er al goed over nadachten. Bovendien wordt alle informatie er samengebracht. Je kan versneld héél veel ervaringen met elkaar delen. En dat vind ik echt wel een toegevoegde waar voor de buurt.”

Wat zijn nu de volgende stappen?

“De benovatiecoach gaat nu bij alle geïnteresseerden langs. Hij zal richtoffertes opvragen voor die zaken waarvoor het meest interesse is. Hij zal daarin ook een indicatie van de groepskorting geven. In een volgende infosessie willen we die offertes samen bespreken.”

“Zelf kijk ik erg uit naar het advies van de bouwdienst. We willen graag weten wat er mogelijk is als het gaat over het veranderen van het uitzicht. Daarmee staat of valt eigenlijk het plan voor buitengevelisolatie.”

Wanneer is het project een succes voor jou?

“Voor mij kan dit eigenlijk niet mislukken. Als een aantal buren geholpen zijn, dan ben ik tevreden. Ik zou het echt heel tof vinden als wij door die eerste fase geraken en sommige buren ook effectief instappen. Als de Stad Mechelen die ervaringen ook kan gebruiken in volgende renovatieprojecten, dan wordt dit sowieso een succes.”

“Hopelijk is dit ook een eerste stap naar een verdere vergroening van de buurt. Dat zou helpen de waterafvloeiing te beperken en vertragen (zie het vele asfalt hier in de buurt). Bovendien kan daarmee het warme stadsklimaat getemperd worden.”