De CO2 uitstoot actief helpen verminderen, je eigen energie opwekken en zo je energiefactuur doen dalen en Mechelen Klimaatneutraal maken? Dat kan door zonnepanelen te installeren!

Zonnepanelen verdienen zichzelf terug op 7 à 10 jaar. Bovendien betaal je de komende 20 tot 25 jaar minder voor je elektriciteit. Dat is een rendement voor je spaargeld dat geen enkel spaarboekje kan bieden.

Is je dak geschikt voor zonnepanelen?

Om genoeg elektriciteit te produceren voor je eigen verbruik, voorzie je best minstens 2 kWp op je dak. Dit levert tot 1.700kWh/jaar op. Afhankelijk van het soort panelen die je legt, komt dit neer op zo'n 16 m2 zonnepanelen. Op de meeste daken is een installatie van deze grootte mogelijk.

Of zonnepanelen voor jou een goeie optie zijn hangt af van de oriëntatie van je dak en de eventuele schaduw die erop valt. Kijk het na op de zonnekaart:

Welke premies of leningen?

Investeren in een zonnepanelensysteem rendeert, maar het is en blijft natuurlijk een stevige investering. Momenteel zijn er geen premies voor de plaatsing van zonnepanelen. Gelukkig kan je hiervoor rekenen op de Vlaamse Energielening* via Energiepunt Mechelen

Opgelet: om een Vlaamse Energielening voor zonnepanelen te kunnen aanvragen moet je woning voldoen aan een aantal minimumeisen op vlak van isolatie en verwarming. Is dit nog niet het geval, dan kan je voor deze investeringen natuurlijk ook beroep doen op de Vlaamse Energielening.

Voor het aanvragen van een Vlaamse Energielening of voor meer informatie kan je terecht bij Energiepunt Mechelen.

*Opgelet, geld lenen kost ook geld.

Zij deden het je voor

Bekijk de ervaringen van anderen met energiebesparende maatregelen op het YouTubekanaal van de Renovatiemobiel en in het filmpje van Milieu Centraal hieronder.

Heb je nog vragen?

Neem contact op via klimaatneutraal@mechelen.be