Zuinig met duurzame energie

Nadat ze hun oog lieten vallen op de voormalige Sint-Gummaruskerk en aangrenzende school, was het voor toekomstige bewoner Xaveer en zijn medekopers duidelijk dat dit niet alleen een gezamenlijk woonproject zou worden, maar ook een diepgaande, duurzame renovatie. 

“Ver vooruitkijken, zeker wat duurzaamheid betreft” 

“Een grondige renovatie of nieuwbouw doe je met een vooruitzicht van 25 à 30 jaar, dus moet je ver vooruitkijken, zeker wat duurzaamheid betreft,” zegt Xaveer. “Fossiele brandstoffen, zoals gas en stookolie, worden schaarser en veroorzaken CO2 uitstoot. We kozen dus voor een energievorm zonder fossiele brandstof.” 

Een eigen mini warmtenet 

Aan de oppervlakte van de gezamenlijke tuin zie je het niet meteen, maar de tuin bevat ook de motor van hun duurzame verwarming. “We kozen voor een gemeenschappelijk veld van geothermische boringen”, legt Xaveer uit. “Dit vormt een mini warmtenet op lage temperatuur, dat wordt aangesloten op de individuele warmtepompen van de 23 woningen in de oude meisjes- en jongensschool.” 

In het kort 

 

Aantal wooneenheden: 25 

EPC: BEN 30 (23 units)

Centrale verwarming: vloerverwarming

Koken: elektriciteit 

Laatste grondige verbouwing: 2021

Groene stroom: zonnepanelen 

Groene warmte: geothermische warmtepomp 

Sanitair warm water: elektriciteit 

Ventilatiesysteem: D  

Type woning: cohousing 

“Alle woonheden zullen ook vloerverwarming krijgen via geothermie. En de warmtepomp haalt ook warmte uit binnenkomende lucht in de zomer en uitgaande lucht in de winter”, gaat Xaveer verder. De warmtepompen hebben een verkoelend effect in de wooneenheden in de zomer, doordat koud water door de buizen van de vloerverwarming stroomt. Bovendien worden groendaken en groene gevels aangelegd die de binnenruimtes in de zomer langer koel houden.

Gumm cohousing kiest ook voor zonnepanelen en een groene energieleverancier. In de woonunits in de oude schoolgebouwen komen inductievuren, zodat er geen aardgas- of stookolieverbruik zal zijn. Momenteel zijn de verbouwingen nog volop aan de gang. De oplevering gebeurt in de loop van 2021. 

Oplossingen 

Xaveer en de andere toekomstige bewoners van het cohousing project hadden ambitieuze plannen. De uitvoering ervan konden ze echter niet alleen. “We gingen te rade bij Kamp C, Zero Emission Solutions, een benovatiecoach, VIBE …”, vertelt Xaveer. 

“Ook het kostenplaatje van de geothermische boringen en de hoogtechnologische warmtepomp was een drempel. Gelukkig kunnen wij de kosten verdelen omdat dit een project is van 25 woningen.” 

“Het grootste voordeel is voor mij dat we met deze technieken heel wat CO2 uitstoot besparen en dat het comfortabel is”, zegt Xaveer. En hij zou het andere Mechelaars zeker ook aanraden: “Denk vooruit in de tijd, een woning bouw je niet voor 5 jaar.” 

Doe mee! 

Ben jij ook een van de vele Mechelaars die de planeet een warm hart toedraagt? Via Stad Mechelen krijg je hulp bij de overschakeling naar duurzame verwarming. Zo maak je het binnen lekker warm en vaart ook het klimaat er bij. 

Lees verder over Gumm cohousingcirculaire (ver)bouweneen plek voor natuur en biodiversteit, het delen van ruimtes en materiaal