Herken je ketel
Hoe herken je een ketel? Werkt hij op gas of stookolie, is hij condenserend of niet, staat hij in voor verwarming en warm water of beide ...
Op deze webpagina vind je terug hoe je jouw ketel kunt herkennen én welke erkende technici voor jou een onderhoud kunnen doen op je ketel!
Ketel op aardgas of stookolie?
- Installaties op aardgas kan je herkennen aan de gasteller(s) en de meestal gele, geel gemarkeerde of blauwe metalen gasleidingen.
- Stookolieketels zijn aangesloten op een dunne, flexibele kunststofbuis of een koperen buisje voor het transport van de brandstof, een stookoliefilter en een stookolietank.
Verwarm je op stookolie? Hou er rekening mee dat binnenkort de plaatsing en vervanging van stookolieketels onder bepaalde voorwaarden verboden is in Vlaanderen.
Verwarm je op aardgas? Er gelden nog niet dezelfde regels als voor stookolieketels voor bestaande woningen, maar ook gasketels zullen op termijn uitfaseren. Voor nieuwbouw gelden er wel al verbodsbepalingen voor de plaatsing van gasketels onder bepaalde voorwaarden.
Meer informatie over de uitfasering van aardgas- en stookolieketels vind je op de website van de Vlaamse overheid.
Condenserende of niet-condenserende ketel?
Condenserende ketels of condensatieketel condenseren waterdamp uit rookgassen. Ze zijn herkenbaar aan de afvoerleiding van het condensaat naar de riolering. Je kan ze ook herkennen aan het HR top label (gas) en het Optimaz elite label (stookolie).
Heb je een condenserende ketel? Condenserende ketels voldoen aan de minimumeisen van nieuwe verwarmingsinstallaties. Goed nieuws: je kan dus meedoen met de 'Doe de 50-gradentest'!
Heb je een niet-condenserende ketel? Dan heb je een oud, niet-energiezuinig verwarmingstoestel dat niet meer zal voldoen aan minimumvereisten van nieuwe installaties. Vervanging van oude verwarmingsketels is niet verplicht: Zolang de ketel niet defect is, mag de oude ketel in gebruik blijven, op voorwaarde dat de installatie veilig is en goed onderhouden. We bevelen je aan om al na te denken over alternatieven. Een renovatiebegeleider kan je hierbij helpen: doe beroep op onze renovatiebegeleiding.
Combi-ketel of niet?
Heb je een combi-ketel, dan staat je ketel in voor zowel ruimteverwarming als sanitair warm water. In de meeste gevallen functioneert het toestel als doorstromer voor de aanmaak van sanitair warm water, maar er kan ook een klein voorraadvat in de omkasting zitten (10 à 50l).
Meer informatie
Wil je nog méér informatie? Bekijk dan het themadossier 'Hoe herken je een ketel?' dat is opgesteld door Dialoog vzw