De renovatie
Dit project heeft een grote impact op het totale energieverbruik van de buurt en is financieel interessant voor de inwoners. Het brengt ook heel wat comfort met zich mee, zoals een gezondere lucht binnenshuis, een warme woning in de winter en voldoende afkoeling tijdens de zomer. Maar hoe ging het nu allemaal precies in zijn werk?
1. Buurtvergadering en renovatie-advies
Het begon allemaal in 2016 toen buurtbewoner Bram zijn gevel wilde opfrissen en in een daaropvolgende buurtvergadering duidelijk werd dat er belangstelling was voor een collectieve renovatie. De bewoners vroegen samen renovatieadvies aan huis aan bij de stad. Een BENOvatiecoach kwam langs en ging na wat de energieprestaties zijn en hoe ze kunnen voldoen aan nieuwbouwstandaarden. De coach zou de hele renovatie ook blijven opvolgen. Hij maakt een bestek op, contacteert aannemers, onderhandelt met hen een groepskorting, hij stelt die voor, vraagt vergunningen aan ... Dat maakt het veel makkelijker en laagdrempeliger.
>> Lijkt dit je wel wat?
Schrijf je in voor gratis renovatieadvies
Het bleek voor velen een aangename verrassing dat er winst te boeken viel met vrij eenvoudige maatregelen. Enkele bewoners schakelden meteen over naar ledverlichting of lieten nieuwe ramen plaatsen.
2. Isolatie- en andere werken
Voor andere maatregelen was iets meer werk nodig. Een aantal daken waren immers niet zo goed geïsoleerd, wat een grote impact heeft op het energieverbruik en dus de hoogste prioriteit moest krijgen. Vier gezinnen lieten hun dak isoleren. In een tweede fase werd aangeraden om in te zetten op gevelisolatie.
Tijdens de zomermaanden van 2018 namen de deelnemende woningen alle energiebesparende maatregelen in overweging. Nu waren zestien gezinnen (ofwel 40% van alle buurtbewoners) geïnteresseerd om samen gevel- en spouwmuurisolatie te laten uitvoeren. De meesten beperkten zich uiteindelijk niet tot spouwmuurisolatie en waren ook geïnteresseerd in bijvoorbeeld buitengevelisolatie, crepi, schrijnwerk, ventilatie en zoldervloer- of kelderplafondisolatie.
3. Volgende stappen
Van de 44 woningen zijn er nu al 19 deels gerenoveerd. In de meeste gevallen was er nood aan meer en betere spouwmuurisolatie. Anderen gingen ook over tot buitengevel- en zoldervloerisolatie, ventilatie, herstelling van de daken of vernieuwing van het schrijnwerk.
Een aantal inwoners van het Esdoornplein denkt eraan nog te investeren in zonnepanelen, maar daarvoor moeten de leien daken met asbest eerst nog aangepakt worden. Ook hiervoor kunnen ze rekenen op de BENOvatiecoach. Bovendien biedt Stad Mechelen gratis, onafhankelijk en vrijblijvend advies aan over zonnepanelen aan al haar inwoners, in het kader van het project Zonnewijzer.