Stap 6: Bereid je geplande werken voor
Je leest hier:
Voor welke isolatiewerken heb je een vergunning nodig?
Vanaf augustus 2024 geldt er een nieuwe regeling voor de buitenisolatie van woningen.
Als je woning niet beschermd is, heb je niet langer een omgevingsvergunning nodig voor de isolatie van je dak en achtergevel zolang je niet meer dan 26 cm toevoegt.
Let op, isoleer je gevels die zichtbaar zijn van op straat, dan moet je alsnog een aanvraag doen. Ontwerp dan je buitengevelisolatie naar de bouwvoorschriften van de stedenbouwkundige verordening.
Heb je vragen of plan je andere werken? Contacteer bouwdienst Mechelen.
Maak een vergunningsdossier op zonder architect
Wil je aan de buitenkant van je appartementsgebouw isoleren en doe je dat zonder zaken die de stabiliteit in het gedrang te brengen (zoals het verwijderen of plaatsen van draagbalken, het verplaatsen van ramen of het vergroten van terrassen)? Dan kan je zelf een vergunningsdossier opmaken, zonder architect.
Doe-het-zelf
Als je ervoor kiest om het dossier zelf op te stellen, kunnen deze voorbeelddossiers je stap voor stap begeleiden. Let er wel op dat je alle richtlijnen nauwkeurig volgt.
Hulp nodig?
Voor de opmaak en indiening van je vergunningsdossier kan je hulp krijgen van de experts van Thomas More Hogeschool.
Maak een vergunningsdossier op met architect
Plan je grote renovatiewerken of werken die ingrijpen op de stabiliteit van het gebouw? Dan moet je een architect inschakelen. De architect staat dan ook in voor de opmaak van je vergunningsdossier.
Ben je nog op zoek naar een geschikte architect voor je renovatie? Je vindt er een in deze database.
Bereid de werken aan je appartement voor
Hier zijn enkele tips om je renovatiewerken aan je appartement goed voor te bereiden:
- Plan je werken in een logische volgorde en maak een tijdsplanning. Volg het renovatieplan uit je renovatieadvies. Reken op minstens 5 maanden voor de opmaak en behandeling van je vergunningsaanvraag.
- Maak je appartement of de ruimtes waar de werken plaatsvinden leeg, zodat de aannemer goed kan werken.
- Check in de basisakte en het huishoudelijk reglement of bouwmaterialen vervoerd mogen worden met de lift. Zo niet, verwittig je aannemer hiervan zodat die een lift of kraan kan voorzien.
- Kondig de werken aan bij de naaste mede-eigenaars en huurders.
- Heb je speciale aandachtspunten voor de aannemer? Stuur die op via e-mail.
Activeer je renovatiepremies
Controleer de voorwaarden en aanvraagprocedure van elke premie goed voordat je met de werken begint. Soms moet je de premie activeren vóór de start van de werken, zoals onder andere de premies van stad Mechelen en Fluvius.
Meld tijdig asbestverwijdering
Je aannemer moet de geplande asbestverwijdering minimaal 14 dagen vóór de start van de werken melden bij FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg of de Sociale Zekerheid (aangifte gevaarlijke werken 30 bis).
Als de datum op het attest van je premieaanvraag ontbreekt of later is dan de uitvoeringsdatum van de asbestverwijderingswerken, krijg je geen bonus voor asbestverwijdering.