De buurt
Het Esdoornplein werd aangelegd in de jaren 50 als eenheidswijk, met nagenoeg identieke huizen. En ook achter de gevels heerst een grote gelijkgezindheid. De bewoners kunnen het goed vinden met elkaar en velen van hen delen een bewustzijn rond alles wat met klimaat te maken heeft. Toen een eerste buurtvergadering op poten werd gezet, bleek dat al minstens een kwart van de buren interesse had in een gezamenlijk renovatieproject.
Klimaatstraat
Met de hulp van de stad kregen verschillende bewoners renovatie-advies. Intussen werd al heel wat werk verricht: isolatie van daken, gevels en spouwmuren, vervanging van ramen en deuren door buitenschrijnwerk met hoogrendementsglas… Door hun inspanningen om woningen energiezuinig en klimaatneutraal te maken, mochten de bewoners van het Esdoornplein hun straat uitroepen tot de allereerste Mechelse Klimaatstraat.
“Als wij als voorbeeld kunnen dienen en andere wijken in Mechelen kunnen aanzetten, sparen we een aanzienlijke hoeveelheid energie uit,” zegt Bram, een van de initiatiefnemers van de collectieve renovatie. Voor hem staan duurzaamheid en klimaat sowieso hoog op de agenda: “We hebben onze planeet niet geërfd van onze grootouders, we lenen haar van onze kinderen.”