Hittebestendige heraanleg van straten
De laatste jaren worden we steeds vaker geconfronteerd met langere periodes van hoge temperaturen. We onderzoeken daarom hoe we bij het opnieuw aanleggen van openbaar domein rekening kunnen houden met deze hitte.
Dankzij de steun van Vlaanderen voerden we dit onderzoek uitgebreid uit in de Paardenkerkhofstraat. In 2022 deden we een meting van de hitte in deze straat via verschillende acties. In de zomer van 2023 voeren we deze meting opnieuw uit.
Opname hittestress
Op een warme dag zullen we de hittestress in de straat in kaart brengen via een hittemeter. Een onderzoeker zal hiervoor door de Paardenkerkhofstraat wandelen met het toestel. Tegelijkertijd zal hij aan passanten in de straat vragen naar hun ervaring met de temperatuur. Hiervoor gebruikt hij het "Cool towns protocol".
Weerstation
De Universiteit Gent plaatste in september 4 weerstations in de Paardenkerkhofstraat. Deze stations maten de temperatuur, instraling van de zon, luchtvochtigheid, windsnelheid en neerslag. Zo kregen we een gedetailleerd beeld van de hittestress. Meer info over de weerstations van Gent.
Dataloggers
Enkele gezinnen in de Paardenkerkhofstraat waren bereid om een datalogger bij hun thuis te plaatsen. Die loggers maten elk kwartier de temperatuur en luchtvochtigheid in de slaapkamer en sloegen deze data op.
De data werd anoniem verwerkt, behandeld en gepresenteerd. Alle deelnemers ontvingen een gepersonaliseerd rapport met een vergelijking tussen de eigen woning en het gemiddelde van alle deelnemende woningen.
Dit onderzoek gebeurde tijdens de herfst van 2022. In de zomer van 2023 voeren we dit onderzoek nog eens uit.
Bevraging
Iedereen beleeft de straat anders. Daarom organiseerden we een bevraging (15 minuten) naar ervaringen met hitte in de Paardenkerkhofstraat.
Focusgroep
De kers op de taart van deze meetcampagne is de focusgroep die doorging op 1 maart 2023.