Hoe houd je EnergieID foutenvrij?
Is mijn meterstand echt 10 maal lager dan de vorige maand? Dat kan niet. Een cijfer is snel vergeten. Gelukkig kan je een fout snel verbeteren in EnergieID.
In EnergieID gebeurt er heel wat rekenwerk achter de schermen, waardoor je in een muisklik over leerrijke rapporten en vergelijkingen beschikt. Of dat goed verloopt, hangt af van wat je zelf ingeeft.
Waar let je best op?
- Vul de oppervlakte van je woning in, zodat je punt in de puntenwolk berekend kan worden en je je kan vergelijken met anderen.
Waar? Ga naar ‘gegevens’ en dan naar ‘kenmerken van het gebouw’. Vul daar de bruikbare vloeroppervlakte in.
- Verbeter foute meterstanden, want ze verstoren je rapporten. Een tikfout is snel gemaakt. Vaak gaat het om een komma op de verkeerde plek.
Hoe? Ga naar ‘meterkaart’, kies een de meter en klik de foute meterstand aan. Je kan de meterstand wijzigen, schrappen of als fout markeren. - Als je meerdere meters hebt, zorg er dan voor dat je verbruik niet dubbel geteld wordt. EnergieID telt de verbruiken voor alle meters van een type (bvb. elektriciteit) samen. Geef dus aan welke verbruiken geteld moeten worden en welke niet.
Hoe? Als je een nieuwe meter hebt (bijvoorbeeld door de overstap van analoog naar digitaal), ga dan naar ‘meterkaart’, klik op de naam van de oude meter en dan op ‘bewerken’. Daar kan je de verwerkingsperiode ingeven. De dag van de wissel van de oude naar de nieuwe meter is de laatste dag van de verwerkingsperiode van de oude meter. Doe daarna hetzelfde voor de nieuwe meter. De verwerkingsperiode van je nieuwe meter start de dag erna. - Noteer maandelijks je meterstanden, of toch minstens één keer per 3 maanden. Een zinvolle reflex: kijk telkens even naar je rapporten. Dan merk je veranderingen in je verbruik snel op. Ziet een rapport er ‘fout’ uit? Dan doe je er goed aan om je meterstanden kritisch te bekijken.
Neem je deel aan de groep #2800meetsamen? Regelmatig screenen we de gegevens in de groep op fouten. Als we een fout opmerken in je dossier laten we je iets weten, zodat je de fout kan rechtzetten.