Hoe maak je EnergieID snel boeiend?

Blanco, zo ziet je eerste rapport op EnergieID eruit. Je account maken, je eerste meterstanden noteren, het duurde een paar minuten. Maar nu? Hoe maak je het boeiend?

Ga je voor langzame groei of kies je de snelle weg?

Route 1: Langzaam maar zeker 

Geduld is een mooie deugd. Noteer na een maand opnieuw je meterstanden. Er verschijnt een eerste balkje op de grafiek. Kijk ook al eens hoe je het doet in vergelijking met anderen. Zit je hoog of laag in de puntenwolk?

Herhaal dat elke maand. Is je maandverbruik gestegen of gedaald? Hou er rekening mee dat het normaal is dat je meer energie verbruikt in de wintermaanden.

Na een jaar wordt het echt boeiend, want vanaf dan maakt EnergieID voorspellingen voor jou. Hoe deed je het in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar? Waar ga je dit jaar eindigen? De voorspellingen houden rekening met de buitentemperatuur, zodat je een warm jaar en een koud jaar met een gerust hart kan vergelijken. Nu ben je echt vertrokken.

Route 2: Liever de shortcut 

Graag snel op weg? Geef dan je meterstanden uit het verleden in. Zo geniet je van de voordelen van EnergieID vanaf dag één.

"Oei, die heb ik niet bijgehouden," denk je? Je vindt ze op je jaarlijkse afrekeningsfacturen van elektriciteit, aardgas of water, of op de factuur van je garagist. Zoeken in je paperassen of je mailbox loont, zeker als je meer dan één jaar terug in de tijd kan gaan. Voor elektriciteit en aardgas is er ook een andere oplossing: vraag het aan Fluvius en je krijgt je meterstanden tot 3 jaar terug.

Het spel begint

Kan je op EnergieID meer dan een jaar terugkijken in de tijd? Super, dan kan je nu je best doen om minder te verbruiken. Het fijne is dat je snel ziet of je inspanning effect heeft. Die spaardouchekop, maakt die een verschil? Plots een hoger waterverbruik, er zal toch niet ergens een lek zijn? En wat was het effect van de lockdown op mijn autokilometers?

Als je elke maand je meterstanden aanvult en even naar de rapporten kijkt, krijg je een goed beeld van je verbruik en speel je kort op de bal.

 

>> Doe mee met #2800meetsamen

Maak een account op EnergieID en sluit je aan bij onze groep voor Mechelaars. Je krijgt elke maand verhalen en tips en we bedanken je met een cadeau dat je helpt om doordacht om te gaan met energie. Andere deelnemers zien je gegevens niet.