Huis- en tuingereedschap, laptops en zaden delen met Deelbaar Mechelen
Wist je dat een gemiddelde schroefmachine in zijn hele bestaan slechts 13 minuten in gebruik is? Zo’n machine in huis halen voor die paar minuutjes werk, is niet enkel duur, maar ook inefficiënt materialengebruik met een serieuze impact op onze planeet. Daarom besliste de vereniging Deelbaar Mechelen kwaliteitsvol gereedschap bereikbaar te maken voor iedereen. In de Klusbib kunnen Mechelaars gereedschap ontlenen tegen een betaalbare ledenbijdrage. En de ambities van de vereniging reiken ook verder...
Gebruiken in plaats van bezitten
“Wij zijn er rotsvast van overtuigd dat het in een stad als Mechelen niet nodig is dat elke burger alles zelf moet bezitten,” zegt Thomas van Deelbaar Mechelen. “Integendeel: we kunnen heel wat gelukkiger zijn als we spullen delen met elkaar.”
Gereedschap en nog zoveel andere spullen heb je maar voor een beperkte tijd nodig. Deelbaar Mechelen begon vanuit het idee dat je veel van deze spullen zou kunnen delen. Voor hen was de Klusbib een eerste stap in de overgang van bezit naar gebruik. Want door producten te gebruiken in plaats van te bezitten, moeten er minder van gemaakt worden. Dat betekent dus ook minder grondstoffen, minder energie en minder CO2 uitstoot.
Zadenbib
Naast laptops en klusgerief kun je bij Deelbaar Mechelen ook terecht voor zaadjes van zonnebloemen, radijsjes, lavendel of andere bloemen en planten. Iedereen is er welkom om gratis zaden met elkaar te delen. Om de Zadenbib op te zetten, kon Deelbaar Mechelen rekenen op subsidies van Stad Mechelen. De medewerkers van het houtatelier van Ecoso maakten een prachtige kast om alle zaden geordend in te verzamelen.
Inwoners met groene vingers kunnen bij de Zadenbib langskomen en kijken of ze bepaalde zaden kunnen gebruiken voor in de tuin. Wanneer ze zelf nieuwe zaadjes hebben geoogst, dan kunnen ze die ook weer in de Zadenbib achterlaten. “We hopen hiermee Mechelaars aan te zetten meer te delen met elkaar, maar ook bij te dragen aan een grotere biodiversiteit aan planten in de stad, meer eetbaar groen in de tuinen en klimaatactie te voeren,” zegt Thomas.
Praktisch
Iedere Mechelaar kan lid worden van de Klusbib en er allerlei huis- en tuingereedschap ontlenen voor 20 euro per jaar (het eerste jaar betaal je 30 euro). Op de website van de Klusbib vind je de openingsuren en meer praktische informatie. Opgelet, de klusbib is nu gevestigd op de Speecqvest, net voor het WZC Hof van Egmont.
“Ondertussen maken meer dan 300 Mechelse gezinnen actief gebruik van de Klusbib om gereedschap te ontlenen,” zegt Thomas. “Van klein materiaal als een schroevendraaier tot de grotere toestellen als een klopboormachine, verhakselaar of afkortzaag.”
De Zadenbib is gratis. Deelbaar Mechelen is wel steeds op zoek naar vrijwilligers. “Inwoners met interesse in deeleconomie, mogen ons steeds contacteren!” zegt Thomas.