Paraat voor het klimaat: Winnaars 2020

Campus De Beemden

Busleyden Atheneum - Campus De Beemden geeft aangepast zorgonderwijs aan jongeren van 13 tot 21 jaar die het niet gemakkelijk hebben om op een klassieke manier les te volgen.

Het hoofdgebouw in de Stuivenbergbaan is 70 jaar oud en werd al verschillende keren uitgebreid en gerenoveerd. De verlichting werd voor het laatst vervangen in 1990.

Met de subsidie van Paraat voor het Klimaat gaat de school alle verouderde armaturen met TL-lampen vervangen door ledverlichting. In de gangen en sanitaire ruimtes worden dat er met bewegingsdetectie.

“Met deze subsidie willen we als school onze ecologische voetafdruk verkleinen en bijdragen tot een duurzame wereld” - Nele Druyts, waarnemend directeur van GO! BA Campus De Beemden.

Totale kostprijs relighting: 73 500 euro

  • 35 500 euro wordt gesubsidieerd door Stad Mechelen
  • 4 000 euro wordt opgehaald via crowdfunding

Website Campus de Beemden


Cohousing Gumm

Gumm (tot nu toe gekend als Gummarushof) is het eerste cohousing-project in Mechelen en situeert zich in en rond het oude schoolcomplex in de Kerkhoflei.

Er komen 25 woonunits en een grote gemeenschappelijke tuin. De leegstaande kerk krijgt een nieuwe, buurtgerichte invulling. De burgerlijke maatschap Gummaar investeert onder meer in zonnepanelen, een warmtenet via geothermie voor de woningen en vloerverwarming in het kerkgedeelte.

“Cohousing Gumm heeft al van bij de start ambitieuze klimaatambities. We willen niet enkel inzetten op compact wonen en ruimtes en spullen delen, maar ook zoveel mogelijk in onze eigen energiebehoeften voorzien. Slimme, toekomstgerichte energiekeuzes maken vergt een flinke investering, dus we zijn heel blij met dit belangrijke duwtje in de rug van Stad Mechelen!”

Totale kostprijs zonnepanelen, warmtenet en vloerverwarming: 442 000 euro

  • 35 500 euro wordt gesubsidieerd door Stad Mechelen
  • 6000 euro wordt opgehaald via crowdfunding

Website Cohousing Gumm