Wil je testen of je huis klaar is om te verwarmen op een lage temperatuur? Bijvoorbeeld met een warmtepomp. Verlaag dan 2 weken lang de temperatuur van je verwarmingsketel naar 50 graden en ervaar het zelf.

Via een online tool registreer je je ervaringen van de twee testweken. Op basis van die resultaten krijg je dan advies om jouw woning klaar te maken voor een warmtepomp.

DOE DE 50° TEST

Hoe verloopt de test?

Opgelet: Het moet buiten koud genoeg zijn. Als je de test doet wanneer het ‘te warm’ is, weet je niet zeker of je jouw huis ook in een koudere periode warm krijgt met 50 graden. Je kan dan verkeerde conclusies trekken. 

  1. Stel je gedurende twee weken de temperatuur van je cv-ketel in op 50 graden. Hoe verlaag ik de temperatuur van mijn cv-ketel?
    Bekijk onderaan deze pagina het stappenplan. 
  2. Zorg ervoor dat het verschil tussen de nacht- en dagtemperatuur van je thermostaat ongeveer 2 graden bedraagt. Bijvoorbeeld: dagtemperatuur: 19 graden, nachttemperatuur 17 graden. Als het verschil te groot is, duurt het opwarmen ’s ochtends erg lang waardoor je verkeerde conclusies kan trekken.
  3. Het is belangrijk dat je niet extra verwarmt tijdens de testperiode, bijvoorbeeld met een houtkachel. Je wilt namelijk weten of je standaard-verwarming genoeg warmte levert.
  4. Hoe ervaar je de warmte in je woning? Noteer alles wat je opvalt tijdens de testperiode op dit document. Wanneer je de online tool na twee weken invult, heb je een geheugensteuntje bij de hand.

  5. Na de 2 testweken ontvang je een e-mail met de link naar de online tool. Daar vul je jouw ervaringen in en krijg je een persoonlijk advies voor verdere verbetering van isolatie en/of afgiftesysteem.

DOE DE 50° TEST


Deze test wordt aangeboden door Milieu Centraal.

Logo Milieu Centraal