STAP 4: Ga op zoek naar offertes
Je leest hier:
Vooroverleg met een erfgoedconsulent
Voordat je verdere stappen voorbereidt, neem je best contact op met een erfgoedconsulent om je geplande renovatiewerken te bespreken. De consulent zal je informatie geven over een goede en volledige dossiersamenstelling. Zo kan je jouw aanvraag optimaal voorbereiden en de juiste documentatie toevoegen voor een vlot verloop.
Vind je aannemer
Weet je niet waar je een betrouwbare vakman kan vinden? Kijk in ons lokale aannemerscollectief. Dat is een lijst van aannemers en vakmensen uit de regio, die gecontroleerd en goedgekeurd zijn op verschillende punten.
Raadpleeg het aannemerscollectief
Ook via andere platformen, die ondersteund worden door de Vlaamse overheid, kun je op zoek naar een aannemer voor je renovatiewerken:
- Aannemerscollectief van Embuild – Build your home (alle aannemers zijn gecontroleerd op fiscale en sociale schulden).
- Aannemerscollectief van Ecobouwgids – VIBE vzw (Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen) voor bio-ecologische bouwmaterialen.
Je kan ook een aannemer zoeken via officiële erkenningslijsten en certificaten van bekwaamheid.
- Groene-energie-installateurs met ‘certificaat van bekwaamheid’ – RESCert
- Gecertificeerde aannemers voor gevelisolatie langs de binnenzijde – VEKA (Vlaams Energie en Klimaat Agentschap)
Check je aannemer
Hoe weet je of een aannemer betrouwbaar is? Neem het ondernemingsnummer (Btw-nummer) van de aannemer die je kiest bij de hand en volg deze checklist. Je vindt het ondernemingsnummer op de website of offerte van de aannemer.
- Controleer of je aannemer is ingeschreven in de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen) en bekijk zijn bedrijfsinformatie.
- Controleer of je aannemer fiscale of sociale schulden heeft via de online dienst Check Inhoudingsplicht.
- Plan je isolatiewerken aan de binnenzijde van je woning? Bekijk dan de lijst van gecertificeerde aannemers voor binnenisolatie (VEKA).
- Wil je een groene-energiesysteem installeren? Bekijk dan de lijst van aannemers met ‘certificaat van bekwaamheid’.
Wil je nog meer tips om een goede vakman te kiezen?
Ook Bouwunie en de FOD Economie bieden handige adviezen.
Check je offerte
Een goede offerte is de start van een vlotte samenwerking met je aannemer. Je hebt de offerte ook nodig om na de werken premies aan te vragen.
Met onze handige checklist ontdek je welke informatie jouw offerte zeker moet bevatten, zoals algemene aandachtspunten en technische eisen.