Stap 1: Informeer jezelf: wat kan en moet je doen?
Je leest hier:
- Je gaat als eigenaar-verhuurder je huurhuis renoveren
- Bezoek de technische bibliotheek
- Vind een EPC-verslaggever voor je renovatie
- Bekijk je warmtescan: verliest je dak veel warmte?
- Vind een EPB-verslaggever voor je renovatie
- Heb je als verhuurder van een woning renovatieverplichting?
- Woonland en Pandschap: ontzorgd sociaal verhuren en renoveren
- Zonnepanelen op je huurwoning zijn interessant
Bezoek de technische bibliotheek
Begin je renovatieproject met een bezoek aan de technische bibliotheek van het Woon – en energieloket van Stad Mechelen. Hier vind je handige informatie over onderwerpen zoals rendabele dakisolatie, nieuwe verwarmingssystemen en groene energie (en hoe je deze doorverkoopt aan je huurders). Je huurwoning isoleren, verhoogt het comfort van je huurders, maar betekent ook een waardestijging van je pand.
Kom ook meer te weten over circulair verbouwen en hoe een groendak of groene gevel het binnenklimaat verkoelt.
Vind een EPC-verslaggever voor je renovatie
Energieprestatiecertificaat: EPC
Het Energieprestatiecertificaat of EPC laat zien hoe energiezuinig je huis is en welke aanpassingen je kan doen om dat nog energiezuiniger te maken. Sinds 2019 krijgt elke woning een EPC-label bij verkoop. Dat label gaat van een rode letter F (niet energiezuinig) tot een donkergroene A+ (zeer energiezuinig).
In 2050 moeten alle woningen in Vlaanderen energiezuinig en fossielvrij zijn. Dat wil zeggen dat de woning geen fossiele brandstoffen zoals stookolie of aardgas gebruikt voor verwarming, warm water of koken. Het EPC toont hoe goed jouw woning al voldoet aan deze doelstelling.
Als je je woning verhuurt of verkoopt, moet je verplicht beschikken over een EPC-attest.
Kan je je EPC-attest niet meer vinden? Ga opzoek in je woningpas: het digitaal paspoort van je huis.
Heb je hulp nodig om je EPC te begrijpen?
Vraag gratis renovatieadvies aan
Bekijk je warmtescan: verliest je dak veel warmte?
Ontdek het warmteverlies van je woning
Een warmtescan, of thermografische foto, laat zien waar je huis warmte verliest. Met een infraroodcamera worden verschillen in temperatuur van oppervlakken zichtbaar. Dat helpt je om luchtlekken, koudebruggen, slechte isolatie, vochtproblemen en andere defecten op te sporen. Zo weet je precies waar je extra isolatie kan aanbrengen om energie te besparen.
Bekijk het warmteverlies van je dak
Opname uit 2018
Ben je op zoek naar een EPC-verslaggever?
Een EPC moet opgesteld worden door een energiedeskundige die erkend is door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).
Bekijk de lijst van erkende energiedeskundigen voor EPC
Vind een EPB-verslaggever voor je renovatie
Energieprestatie en Binnenklimaat: EPB
Het EPB laat zien hoe goed je woning aan de energienormen en ventilatie-eisen voldoet. Het streeft naar een minimaal E-peil, hernieuwbare energie en een ventilatiesysteem in je gebouw.
Een EPB is verplicht bij nieuwbouw en bij grondige renovaties waarvoor een architect een stedenbouwkundige vergunning moet aanvragen. Hier vind je de belangrijkste EPB-eisen voor bouwaanvragen vanaf 2025.
Plan je werken met een architect en wil je extra advies?
Ben je op zoek naar een EPB-verslaggever?
Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) houdt een lijst bij van erkende EPB-verslaggevers. Op de Energiekaart vind je een verslaggever bij jou in de buurt.
Bekijk de lijst van erkende EPB-verslaggevers
Heb je als verhuurder van een woning renovatieverplichting?
Aangekondigde wijzigingen van renovatieverplichting
In het Vlaamse regeerakkoord 2024-2029 zijn de onderstaande wijzigingen aangekondigd.
- De renovatieplicht wordt beperkt tot op het huidige niveau van label D. Het verdere verstrengingspad (dat gepland was vanaf 2028) wordt afgeschaft.
- De termijn voor de uitvoering van de werkzaamheden om aan de renovatieplicht te voldoen en de termijn om de bewijsstukken bij Ingrijpende Energetische Renovaties (IER) aan te leveren, wordt verhoogd naar 6 jaar (in plaats van 5 jaar).
- Voor de renovatieplicht bij residentiële gebouwen wordt een genuanceerd handhavingskader uitgewerkt.
De wetgeving moet nog worden aangepast. Meer info volgt. In de informatie hieronder wordt nog de huidige regeling vermeld.
Kocht je na 2022 een woning met een EPC – label E of F?
Dan heb je een renovatieverplichting. Dat betekent dat je binnen 5 jaar na aankoop of verwerving door erfenis of schenking moet renoveren tot EPC-label D of beter. Opgelet: label D is een tussenstap. Naarmate 2050 dichterbij komt, worden de eisen strenger. Het is slim om meteen hoger te mikken.
- Heb je na 2028 gekocht? Dan moet je binnen 5 jaar label C halen.
- Heb je na 2035 gekocht? Dan moet je binnen 5 jaar label B halen.
- Heb je na 2040 gekocht? Dan moet je binnen 5 jaar label A halen.
Als je de renovatieverplichting niet nakomt, riskeer je een administratieve boete van 500 euro tot 5000 euro.
Lees meer over de renovatieverplichting
Opgelet: de renovatieverplichting geldt ook voor wie na 2022 een woning erfde of verkreeg via schenking.
Als verhuurder moet je voldoen aan de woonkwaliteitsnormen
Als verhuurder ben je verplicht om je woning te laten voldoen aan de minimale woonkwaliteitsnormen. De minimale dakisolatienorm en de dubbelglasnorm maakten hier al onderdeel van uit.
Vanaf 2030 verstrengen deze normen. Vanaf 2030 zul je bijkomend een minimaal EPC- attest moeten hebben. Voor appartementen moet je in 2030 ten minste een D-label halen, in 2035 een C-label.
Voldoet een woning niet aan de normen, dan krijgt de woning op het technisch verslag van het conformiteitsonderzoek een gebrek van categorie II. Dit betekent dat de woning ongeschikt verklaard kan worden.
Plan je een ingrijpende energetische renovatie (IER)?
De ingrijpende energetische renovatie (IER) is een renovatie waarbij
- Voorwaarde 1: minstens 75% van je buitenmuren wordt geïsoleerd én;
- Voorwaarde 2: minstens de opwekkers om een specifiek binnenklimaat te realiseren volledig worden vervangen.
In een IER streef je naar een minimaal E-peil, hernieuwbare energie en een ventilatiesysteem in je gebouw, zoals aangegeven in de EPB-vereisten. De eisen variëren per bouwaanvraagjaar. Lees meer over IER.
Een IER-verbouwing biedt ook enkele financiële voordelen.
Woonland en Pandschap: ontzorgd sociaal verhuren en renoveren
Je huurwoning laten renoveren en verhuren zonder zorgen? Pandschap neemt de coördinatie van je renovatie over op voorwaarde dat je gedurende 9 jaar sociaal verhuurt via Woonland. Na de renovatie wordt je woning verhuurd aan kwetsbare gezinnen en alleenstaanden.
Woonland voorziet een gegarandeerde huurinkomst, verzorgt je huuradministratie en houdt toezicht op het onderhoud van de woning.
Zonnepanelen op je huurwoning zijn interessant
Als je investeert in zonnepanelen dan maak je je verhuurwoning klaar voor de toekomst. Deze investering heeft bovendien een positieve invloed op het EPC-attest. Niet onbelangrijk met de nieuwe verhuur-energienorm in het oog. (zie renovatieverplichting). De opgewekte energie kan je doorverkopen aan je huurders. Zo houd je de energiefactuur van je huurders laag, en profiteer jij van de energiewinst.
Samen met enkele juridische experten stelden we een voorbeeldcontract op zodat het energievoordeel gedeeld kan worden tussen de verhuurder en de huurder. Dit voorbeeldcontract kan je als addendum toevoegen aan je bestaand huurcontract.