Stap 1: informeer jezelf
Je leest hier:
- Bezoek de technische bibliotheek
- Bekijk je warmtescan: verliest jullie dak veel warmte?
- Een appartementsgebouw: privatieve en gemeenschappelijke delen
- Vind een EPC-verslaggever voor je renovatie
- Heb je als eigenaar van een appartement renovatieverplichting?
- Zonnepanelen en energiedelen in appartementsgebouwen
- Asbestattest voor appartementen
Bezoek de technische bibliotheek
Begin je renovatieproject met een bezoek aan de technische bibliotheek van het Woon- en energieloket van Stad Mechelen. Daar vind je handige informatie over onderwerpen zoals rendabele dakisolatie, nieuwe verwarmingssystemen en groene energie. Kom ook meer te weten over circulair verbouwen en hoe je met kleine ingrepen energie kan besparen.
Meer weten? Onze experts staan klaar om je technische vragen te beantwoorden.
Bekijk je warmtescan: verliest jullie dak veel warmte?
Een warmtescan, of thermografische foto, laat zien waar je appartementsgebouw warmte verliest. Met een infraroodcamera worden verschillen in temperatuur van oppervlakken zichtbaar. Dat helpt je om luchtlekken, koudebruggen, slechte isolatie, vochtproblemen en andere defecten op te sporen. Zo weet je precies waar je extra isolatie kan aanbrengen om energie te besparen.
Bekijk het warmteverlies van jullie dak (opname 2018)
Een appartementsgebouw: privatieve en gemeenschappelijke delen
Je bent verhuurder van een appartement. Dit betekent dat jouw appartement deel uit maakt van een groter geheel: het appartementsgebouw. Jij bent ook deels eigenaar van de gemeenschappelijke delen van dit appartementsgebouw.
De gemeenschappelijke delen
De gemeenschappelijke delen zijn*:
- Dak, buitenmuren, vloeren.
- Gemeenschappelijke ruimtes, zoals inkomruimte, garage, circulatieruimte, brandtrappen, lift, enz.
- Ramen, deuren, poorten van de gemeenschappelijke ruimtes.
- Collectieve installaties en de onderdelen ervan zoals de leidingen voor de verwarming, voor de productie van sanitair warm water, elektriciteit, …
**Elk appartement is uniek: wat tot de gemeenschappelijke delen behoort, kan verschillen. Raadpleeg de basisakte en reglement van mede-eigendom voor de juiste verdeling in jouw gebouw.
De gemene delen van je appartementsgebouw beheer je met alle appartementseigenaars samen.
- Eigenaars van middelgrote en grote gebouwen doen dat via een Vereniging van mede-eigenaars (VME). Een (professionele) syndicus staat de VME hiervoor bij.
- Bij kleinere appartementsgebouwen regelen de eigenaars het beheer onderling, zonder VME.
Als eigenaar van een appartement hoef je zelf niets te doen om toe te treden tot een VME. Heeft het gebouw waarin je een appartement koopt een VME, dan ben je automatisch lid van de VME van dat gebouw. Dat geldt ook als je op een andere manier een appartement verwerft.
De taken van beheer, onderhoud en bewaring van het gebouw geeft de VME in handen van een syndicus. De syndicus roept ieder jaar alle mede-eigenaars samen in de algemene vergadering. Voor verbouwingswerken van de gemene delen moet er gestemd worden met alle mede-eigenaars. In een gebouw met VME kan beslist worden met de vereiste meerderheden.
De gemene delen renoveren? Volg het stappenplan ‘Appartementsgebouw – gemene delen’.
Heeft je appartementsgebouw geen VME? Dat kan. In een gebouw zonder VME moet alle eigenaars unaniem akkoord gaan met beslissingen over het beheer van het gebouw.
De privatieve delen
Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en renovatie van de privatieve delen. De ramen en deuren van je appartement, je binnenruimtes, de elektrische installatie, je individuele installatie voor verwarming en productie van sanitair warm water behoren allemaal tot de privatieve delen. Kijk in je basisakte van het gebouw en in het reglement van mede-eigendom voor jouw specifieke situatie.
Vind een EPC-verslaggever voor je renovatie
Energieprestatiecertificaat: EPC
Het Energieprestatiecertificaat of EPC laat zien hoe energiezuinig je appartement is en welke aanpassingen je kan doen om dat nog energiezuiniger te maken. Dat label gaat van een rode letter F (niet energiezuinig) tot een donkergroene A+ (zeer energiezuinig). De gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw moeten over een EPC gemene delen beschikken.
In 2050 moeten alle woningen in Vlaanderen energiezuinig en fossielvrij zijn. Dat wil zeggen dat de woning geen fossiele brandstoffen zoals stookolie of aardgas gebruikt voor verwarming, warm water of koken. Het EPC toont hoe goed je appartement al voldoet aan deze doelstelling.
Sinds 2019 moet je een EPC-label laten opmaken bij verkoop of bij schenking van een volle eigendom.
Kan je je EPC-attest niet meer vinden? Ga op zoek in je woningpas: het digitaal paspoort van je appartement.
Heb je hulp nodig om je EPC te begrijpen?
Vraag gratis renovatieadvies aan
Ben je op zoek naar een EPC-verslaggever?
Een EPC moet opgesteld worden door een energiedeskundige die erkend is door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).
Bekijk de lijst van erkende energiedeskundigen voor EPC
Heb je als verhuurder van een appartement renovatieverplichting?
Aangekondigde wijzigingen van renovatieverplichting
In het Vlaamse regeerakkoord 2024-2029 zijn de onderstaande wijzigingen aangekondigd.
- De renovatieplicht wordt beperkt tot op het huidige niveau van label D. Het verdere verstrengingspad (dat gepland was vanaf 2028) wordt afgeschaft.
- De termijn voor de uitvoering van de werkzaamheden om aan de renovatieplicht te voldoen en de termijn om de bewijsstukken bij Ingrijpende Energetische Renovaties (IER) aan te leveren, wordt verhoogd naar 6 jaar (in plaats van 5 jaar).
- Voor de renovatieplicht bij residentiële gebouwen wordt een genuanceerd handhavingskader uitgewerkt.
De wetgeving moet nog worden aangepast. Meer info volgt. In de informatie hieronder wordt nog de huidige regeling vermeld.
Kocht je na 2022 een appartement met een EPC-label E of F?
Dan heb je een renovatieverplichting. Dat betekent dat je binnen 5 jaar na aankoop je appartement moet renoveren tot EPC-label D of beter. Opgelet: label D is een tussenstap. Naarmate 2050 dichterbij komt, worden de eisen strenger. Het is slim om meteen hoger te mikken.
- Heb je na 2028 gekocht? Dan moet je binnen 5 jaar label C halen.
- Heb je na 2040 gekocht? Dan moet je binnen 5 jaar label B halen.
- Heb je na 2045 gekocht? Dan moet je binnen 5 jaar label A halen.
Opgelet: de renovatieverplichting geldt ook voor wie na 2022 een woning erfde of verkreeg via schenking.
Als je de renovatieverplichting niet nakomt, riskeer je een administratieve boete van 500 euro tot 5000 euro.
Appartementen onder het dak of aan een buitengevel behalen moeilijker een A-label. Om de energieprestatie van zo’n appartement te verbeteren, is het noodzakelijk dat het dak en/of de gevels geïsoleerd worden. Dergelijke maatregelen aan gemeenschappelijke delen van het gebouw vereisen medewerking en instemming van de andere mede-eigenaars van het appartementsgebouw.
Lees meer over de renovatieverplichting
Bijkomende renovatieverplichting voor verhuurders
Als verhuurder ben je verplicht om je appartement te laten voldoen aan de minimale woonkwaliteitsnormen. De minimale dakisolatienorm en de dubbelglasnorm maakten hiervan al onderdeel uit.
Vanaf 2030 verstrengen deze normen. Vanaf 2030 zal je bijkomend een minimaal EPC- attest moeten hebben. Voor appartementen moet je in 2030 ten minste een D-label halen, in 2035 een C-label.
Voldoet het appartement niet aan de minimale norm, dan krijg je op het technisch verslag van het conformiteitsonderzoek een gebrek van categorie II. Dit betekent dat het appartement ongeschikt verklaard kan worden.
Zonnepanelen en energiedelen in appartementsgebouwen
Zonnepanelen plaatsen op het dak is ook interessant voor appartementsgebouwen.
Je kan op verschillende manieren de opgewekte zonne-energie binnen een appartementsgebouw gebruiken en verdelen. Meer info vind je hier terug. De opgewekte energie zou je bovendien kunnen doorverkopen aan je huurders via een addendum aan je huurcontract.
Let op, isoleer eerst jullie dak met voldoende isolatie voordat je investeert in een PV-installatie. Laat je adviseren door een expert.
Asbestattest voor appartementen
Sinds 23 november 2023 is bij overdracht van een appartement een asbestattest verplicht. Een mede-eigenaar die een appartement verkoopt of op een andere manier ‘overdraagt onder levenden’, moet dat tijdig aanvragen.
Vanaf 1 mei 2025 moet je ook voor de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw een asbestattest hebben. VME's kunnen dat nu al aanvragen. De VME moet het asbestattest voor de gemene delen aanvragen en ter beschikking stellen van de mede-eigenaars.
Meer info over het asbestattest voor appartementen en de gemene delen lees je hier.