Preventief beschermen, actie bij verhoogd risico en levensgevaar
Preventief beschermen
Dit kun je doen om je woning en omgeving beter te beschermen tegen wateroverlast en noodweer:
- Maak je kelder waterdicht: Heb je last van water in je kelder? Dit kan veroorzaakt worden door lange periodes van veel regen waardoor het grondwater hoog staat.
Is je kelder niet waterdicht, dan kan het zijn dat er water binnensijpelt door de muur of vloer.
Het kan ook zijn dat je meer last hebt van vocht in de kelder nadat er rioleringswerken werden uitgevoerd. Dat komt omdat kapotte rioleringsbuizen grondwater uit de grond trekken, waardoor het grondwater op een kunstmatige manier laag staat en je kelder – ook al is deze niet waterdicht – toch droog blijft. Kapotte rioolbuizen moeten vervangen worden, omdat er anders vuil rioolwater in de grond trekt. Een keer de rioolbuis hersteld is, zal deze het grondwater niet meer opnemen en afvoeren. Zo kan het grondwater stijgen tot het natuurlijke niveau, en dat kan tot boven de vloer van je kelder zijn. Als je kelder dan niet goed waterdicht is, kan het zijn dat er water in komt.
Voor een premie voor het waterdicht maken kun je terecht bij de Vlaamse Overheid.
In het filmpje hieronder wordt het volledig uitgelegd, en kun je vinden wat je eraan kunt doen. Het waterdicht maken van je kelder maken is je eigen verantwoordelijkheid, net zoals dat je zelf voor een waterdicht dak en ramen zorgt in je eigen woning.
- Vernieuw je rioleringsafvoer: Om zware regenval beter op te vangen en de verwerking van afvalwater efficiënter te maken, scheiden we regenwater en afvalwater in aparte rioleringsbuizen. Deze scheiding is al verplicht bij nieuwbouw, grote renovaties en wanneer de straat heraangelegd wordt. Maar je kunt er ook voor kiezen om dit proactief aan te pakken voor betere afvoer.
Vergeet ook geen terugslagklep te plaatsen tussen je privériolering en de straat. Een terugslagklep zorgt ervoor dat het water enkel weg van je woning kan. Als de straatriolering onder druk komt, dan loopt het alvast zeker niet terug je huis binnen. - Beveilig je woning: Wil je je woning graag beschermen tegen water dat binnenkomt bij overstroming of hevige regen? Dan zijn er enkele zaken die je kan doen
Ingrepen bij een nieuwe woning
|
Ingrepen bij een bestaande woning (8-15)
|
Bron 'Ingrepen bij een nieuwe of bestaande woning': VMM, Commissie Integraal Waterbeleid, 2012
- Vang regenwater op en gebruik het: Door regenwater op verschillende manieren op te vangen, creëer je een buffer bij hevige regenval. Als het regenwater in een regenwaterput of wadi kan vloeien, worden de afvoersystemen niet overbelast en is er minder risico op wateroverlast. Bovendien kun je dit gratis water zelf gebruiken in je wc of wasmachine of om planten water te geven.
Plaats zeker een overloop naar de straat, mocht de hoeveelheid regen toch te groot zijn, dan kan deze alsnog veilig weg.
Het plaatsen van een regenwaterput is verplicht voor nieuwbouw en grondige renovaties. Alle info over deze regelgeving vind je in de Hemelwaterverordening van de Vlaamse Overheid. Werk je met een architect, dan is die op de hoogte van de geldende regelgeving. - Stad Mechelen biedt een premie aan voor de installatie van een ondergrondse regenwaterput.
- Stad Mechelen organiseert ook af en toe een samenaankoop regenwatertonnen. Je kunt hier kijken of er momenteel een samenaankoop loopt waar je op kan intekenen.
- Een groendak kan in zekere mate werken als een spons, regenwater opvangen tijdens hevige regenbuien. Hoe dikker je de drainagelaag maakt, hoe meer water je zo kan bufferen. Heb je een plat dak met voldoende draagkracht, dan kun je er dus voor kiezen een groendak te installeren. Stad Mechelen biedt een premie aan voor de installatie van groendaken.
- Koppel je regenafvoer los van de riolering: Als we regenwater meteen in de riolering laten lopen kan dat voor overbelasting en overstroming zorgen. Om dit te vermijden kun je het regenwater van je dakgoot ter plaatse in je tuin laten lopen. Dit noemen we ‘infiltreren’. Zo’n infiltratievoorziening gebeurt bovengronds via een infiltratiekom of “wadi”. Als bovengronds geen optie is, dan verloopt het ondergronds via een infiltratieput of infiltratiebuis. Je kunt een premie van Stad Mechelen aanvragen voor zo’n infiltratievoorziening.
Het plaatsen van een infiltratievoorziening is verplicht voor nieuwbouw en grondige renovaties. Alle info over deze regelgeving vind je in de Hemelwaterverordening van de Vlaamse Overheid. Werk je met een architect, dan is die op de hoogte van de geldende regelgeving. - Onthard je tuin: Heb je een verharde koer, oprit of groot terras? Op verharde bodem vloeit water sneller weg, wat voor wateroverlast kan zorgen. Kies daarom voor een tuin, koer of oprit zonder tegels of in waterdoorlatend materiaal. Zo trekt al het regenwater makkelijk de bodem in en krijg je geen water in huis.
- Plant bomen of struiken die graag water “drinken”: Tijdens hevige regenbuien nemen bomen en struiken water op met hun wortels en houden dit vast. Zo voorkomen ze dat alle regenwater meteen naar het riool spoelt via de straten.
Heb je sowieso een extreem natte tuin? Dan kun je op zoek gaan naar planten die uitzonderlijk veel water “drinken”. De plantenzoeker van Velt helpt je hier prima op weg. Ook in je lokale tuincentrum helpen ze je verder bij de juiste keuze van planten.
Heb je technische vragen of weet je niet goed waar te beginnen? We helpen je graag verder via https://klimaatneutraal.mechelen.be/ik-renoveer.
Levensgevaar
Bel bij levensbedreigende situaties direct naar 112. Voor andere, niet-dringende meldingen kun je:
- Online een melding maken bij de brandweer Hulpverleningszone Rivierenland: Dit is de snelste en efficiëntste manier om hulp te krijgen.
- Het nummer 1722 bellen (actief bij storm of wateroverlast) voor niet-dringende brandweerhulp.
Voor sommige interventies kan de brandweer kosten in rekening brengen. Controleer bij de brandweer welke tarieven van toepassing zijn.
Meer richtlijnen over veiligheid vind je op: crisiscentrum.be
Wil je graag meteen gewaarschuwd worden bij gevaar? Schrijf je in op Be Alert: be-alert.be/nl
Zandzakken
Woon je in een gebied dat gevoelig is voor overstromingen? Dan is het verstandig om zelf een voorraad zandzakken aan te leggen. Plaats ze bij ingangen, deuren en kelderopeningen om water tegen te houden.
Actie bij verhoogd risico
Bij ernstige dreiging of wateroverlast, maar zonder levensgevaar, kun je enkele stappen ondernemen om schade te beperken:
- Verplaats waardevolle spullen naar hogere verdiepingen en vermijd contact met water in ruimtes met elektrische installaties.
- Meld wateroverlast aan de stad voor snelle aanpak en verbetering via https://www.mechelen.be/melding/meldingsformulier
- Houd straatkolken vrij van vuil voor een goede waterafvoer.
- Beperk je verplaatsingen in de buurt.
- Gebruik zandzakken om kleine dammen te maken voor deuren, kelderopeningen en andere ingangen.
- Haal tapijten weg en verplaats meubels, zet ze op een veilige hoogte.
- Sluit indien nodig gas, elektriciteit en water af.
- Parkeer je auto op een veilige hoger gelegen plek indien mogelijk. Vermijd ondergrondse garages.
- Beveilig losliggende voorwerpen in de tuin die door water meegevoerd kunnen worden.
- Plaats een waterpomp als je die hebt.
- Help elkaar: Check of buren of omwonenden extra hulp nodig hebben.
- Zorg voor een veilige plek voor huisdieren.
Meer richtlijnen over veiligheid vind je op: crisiscentrum.be
Wil je graag meteen gewaarschuwd worden bij gevaar? Schrijf je in op Be Alert: be-alert.be/nl