Stap 5: Vraag je Mijn VerbouwLening voor VME’s aan
Je leest hier:
- Bereid je aanvraag voor
- Aanvraagprocedure
- 1. Interesse tonen
- 2. Aanvraag raming kredietverzekering
- 3. Goedkeuring van de kredietaanvraag én een kredietverzekering door de Algemene Vergadering (AV)
- 4. Beslissing van elke mede-eigenaar om al dan niet te participeren
- 5. Aanvraag van de Mijn VerbouwLening voor VME's
- 6. Ondertekening en betaling kredietverzekering
- 7. Ondertekening leningscontract
- 8. Opname van het krediet
- Welke bewijsstukken heb je nodig?
Bereid je aanvraag voor
- Neem de informatie uit Stap 3 - Ontdek je financiële mogelijkheden nog eens door.
- Kijk dit al even na:
- Kijk in de basisakte na welke delen van het appartementsgebouw tot de gemeenschappelijke en welke tot de privatieve delen behoren. De Mijn VerbouwLening voor VME's kan enkel aangevraagd worden voor werken aan de gemeenschappelijke delen.
- Kijk na of de Vereniging van Mede-Eigenaars (VME) ingeschreven is in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en of de statuten neergelegd zijn bij de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
- Zorg dat er een syndicus is aangesteld door de Algemene Vergadering (AV). Kijk na of de syndicus ingeschreven staat in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en een aansprakelijkheisverzekering heeft. De syndicus is degene die de aanvraag voor de Mijn VerbouwLening indient en nadien ook het contract ondertekent.
- Kijk na wat het vermogen van de VME is. Dit vermogen bestaat vaak uit een werkkapitaal en een reservekapitaal (ook wel reservefonds). Er moet een afzonderlijke rekening geopend zijn op naam van de VME voor het werkkapitaal en het reservekapitaal.
- Volg de aanvraagprocedure
- Heb je nog vragen of is er iets niet duidelijk? Neem contact op met het Woon- en Energieloket.
Aanvraagprocedure
1. Interesse tonen
Laat het Woon- en Energieloket Mechelen weten dat je VME interesse heeft in een Mijn VerbouwLening voor de VME-lening. Eén interesseformulier per VME volstaat. Bij voorkeur wordt dit ingediend door de syndicus. Opgelet, dit is nog geen aanvraagformulier voor de lening!
INTERESSE IN MIJN VERBOUWLENING
Na ontvangst van het interesseformulier zal Woon- en Energieloket Mechelen de syndicus meer informatie geven over de Mijn Verbouwlening voor VME's en over de documenten die nodig zijn om de kredietaanvraag te starten.
Wanneer alle bewijsstukken binnen zijn, werkt Woon- en Energieloket Mechelen een kredietvoorstel uit en maakt het de kredietaanvraag op. Beide zaken bezorgt Woon- en Energieloket Mechelen aan de VME, ter voorlegging aan de Algemene Vergadering.
2. Aanvraag raming kredietverzekering
De VME kan een Mijn VerbouwLening voor VME's pas afsluiten als het ook een kredietverzekering tegen wanbetaling afsluit bij een verzekeraar. Vraag een voorstel aan bij de kredietverzekeraar met het kredietvoorstel dat je van Woon- en Energieloket Mechelen krijgt.
3. Goedkeuring van de kredietaanvraag én een kredietverzekering door de Algemene Vergadering (AV)
Op de Algemene Vergadering moet de VME de kredietaanvraag goedkeuren met een meerderheid van 50% + 1 (= absolute meerderheid). Ook de verplichte kredietverzekering moet met een meerderheid van 50% + 1 (= absolute meerderheid) goedgekeurd worden door de Algemene Vergadering.
Voor deze goedkeuring gebruikt de VME de verplichte clausule (bijlage 1). Deze clausule moet opgenomen worden in het verslag of PV van de Algemene Vergadering. Het verslag of PV moet worden ondertekend door de syndicus.
Bezorg het ondertekende verslag of PV aan Woon- en Energieloket Mechelen. Voeg ook een aanwezigheidslijst van de Algemene Vergadering toe met handtekening van de aanwezige mede-eigenaars.
4. Beslissing van elke mede-eigenaar om al dan niet te participeren
Elke mede-eigenaar heeft de vrije keuze om al dan niet gebruik te maken van de Mijn VerbouwLening voor VME's. Elke mede-eigenaar moet zijn keuze kenbaar maken aan de syndicus. Je gebruikt hiervoor het formulier 'bijlage 2'.
5. Aanvraag van de Mijn VerbouwLening voor VME's
In overleg met Woon- en Energieloket Mechelen stelt de VME het kredietdossier verder samen. Het aanvraagformulier wordt ingevuld en ondertekend. Woon- en Energieloket Mechelen voert een financiële en technische analyse uit, waarna de kredietaanvraag wordt voorgelegd op de kredietcommissie. Nadien informeert Woon- en Energieloket Mechelen de syndicus of de kredietaanvraag goedgekeurd is of niet.
Na de wettelijk vastgelegde periode van 4 maanden na de Algemene Vergadering bevestigt de syndicus dat er binnen die termijn geen enkele mede-eigenaar actie heeft ondernomen om de beslissing te herroepen of te wijzigen over het aangaan van een Mijn VerbouwLening bij Woon- en Energieloket Mechelen (bijlage 3).
6. Ondertekening en betaling kredietverzekering
De syndicus brengt de ondertekening en betaling van de éénmalige premie voor de kredietverzekering in orde.
7. Ondertekening leningscontract
Indien alle formaliteiten in orde zijn, wordt het leningscontract ondertekend door de syndicus.
8. Opname van het krediet
Van zodra het leningscontract is ondertekend, kan het krediet opgenomen worden. Dit gebeurt op basis van (voorschot)facturen en akkoord van de syndicus voor uitbetaling.
Welke bewijsstukken heb je nodig?
Om een Mijn VerbouwLening voor VME's aan te vragen, heb je onderstaande gegevens en documenten nodig. Indien bijkomende bewijsstukken noodzakelijk zijn voor het dossier, vraagt de dossierbeheerder deze later op.
Verplichte bewijsstukken
- Gegevens van de VME en bewijs van neerlegging van de statuten bij de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie
- Basisakte van het appartementsgebouw
- Het reglement van mede-eigendom met daarin de namen van alle mede-eigenaars, busnummer en adres
- Kopie van de identiteitskaart van de natuurlijke perso(o)n(en) die in dit dossier worden vermeld en die gemachtigd zijn de leningsaanvrager-rechtspersoon te verbinden
- Verslag van de Algemene Vergadering (AV) waaruit de aanstelling van de syndicus blijkt
- Identiteitskaart en gegevens van de (vrijwillige of professionele) syndicus
- Beheercontract of syndicuscontract (enkel bij professionele syndicus)
- Polis beroepsaansprakelijkheid of attest van verzekering voor vrijwillige en professionele syndicus
- Gedetailleerde prijsofferte(s), meetstaten of prijsraming van een architect of masterplanstudie van de werken die de VME wenst uit te voeren
- PV of verslag (bijzondere) Algemene Vergadering (AV) met daarin de verplichte clausule zoals vermeld in 'bijlage 1', en de aanwezigheidslijst met handtekening van alle aanwezige mede-eigenaars
- Formulier met vermelding van de mede-eigenaars die niet willen deelnemen aan de Mijn VerbouwLening ('bijlage 2')
- Gedetailleerde balansen en resultatenrekeningen van de laatste 3 jaar in hoofde van de vereniging of coöperatieve vennootschap
- Bewijs kredietverzekeringsvoorstel
Bewijsstukken indien van toepassing
- Informatie over lopende kredieten of kredieten in aanvraag door de VME (indien van toepassing)
- Identificatie (busnummer) van de mede-eigenaar(s) met een betalingsachterstal van meer dan 180 dagen: datum en bedrag van de lastenoproepen of afrekeningen én van de betalingen