Contact
-
Energiepunt Mechelen
Grote markt 21
2800 Mechelen
Anita en Johan wilden geen fossiele brandstoffen meer in huis. Maar hoe doe je dat als je ook de historische elementen van je woning wil bewaren? “In functie van onze eigen stadswoning probeerden we een oplossing te vinden,” vertelt Johan.
“We wilden de indeling van ons huis respecteren, de bestaande radiatoren hergebruiken en ook de mooie historische gevel behouden,” zegt Anita. “We kozen voor een warmtepomp die zijn warmte haalt uit de omgeving, in dit geval water uit de Dijle.”
“Onze tuin komt uit op de Dijle, dus kwamen we - met onze architect Yves, die we kennen via het WRC project rond de kademuren - op het idee om Dijlewater te gebruiken voor onze verwarming.”
Johan en Anita maken gebruik van aquathermie of “blauwe warmte”. Dit houdt in dat de warmtepomp energie haalt uit het Dijlewater en deze energie naar een bruikbare temperatuur voor verwarming brengt. Zo kunnen huizen in de buurt van een rivier hun CO2-uitstoot drastisch verlagen.
Er moest een geul van 2 meter diep gegraven worden om het Dijlewater op te pompen, naar de warmtepomp te leiden en het water daarna terug naar de rivier te laten gaan,” legt Johan uit. “Dit gebeurde uiteraard met toestemming van de Vlaamse Waterweg. Meteen was dit ook voor hen een pilootproject omdat het voor het eerst gebeurt bij particulieren in Vlaanderen.”
"Dit was dit een pilootproject omdat het voor het eerst gebeurt bij particulieren in Vlaanderen."
“Mocht dit zomaar? Was het water voldoende zuiver om dit te doen? En wat zou de invloed zijn van de wisselende temperaturen per seizoen? Wat bijvoorbeeld als het water bevriest? De ingenieur van de Vlaamse Waterweg boog zich erover en werkte met ons, de architect en de leverancier van de warmtepomp dit pilootproject uit.”
“De warmtepomp die we installeerden, was veel groter dan de gasketel die we vroeger hadden,” vertelt Anita. “De ruimte die het inneemt, is wel even slikken in een stadswoning. De warmtepomp en toebehoren bestaat uit drie verschillende delen en is 2 meter op 2 meter. Het was dus zoeken naar een gepaste plaats om die te zetten.”
De overburen van Johan en Anita hebben een kleinere geothermische warmtepomp. Zo’n pomp haalt warmte uit de bodem of grondwater. “Een warmtepomp op grondwarmte zoals bij hen was voor ons geen optie. Daarvoor zouden we boringen moeten uitvoeren in onze tuin. En de apparatuur voor deze boringen kan onmogelijk door onze achterdeur (78 cm).”
Om je huis efficiënt en duurzaam te verwarmen, is een goede isolatie van groot belang. Johan en Anita wilden hun gevel isoleren zonder de mooie, authentieke voorgevel te veranderen. “Daarom kozen we voor PUR-isolatieplaten,” zegt Johan. “Dat zijn ultradunne isolatieplaten van 2 cm dik, maar ze isoleren alsof ze 8 cm zijn.”
"We hebben nog wel wat isolatiewerk de komende jaren."
“We hebben ook alle ramen vervangen door hoogrendementsglas. En een plat dakje geïsoleerd en vernieuwd in het voorjaar van 2020”, vertelt Anita. “De zolder werd voor het laatst geïsoleerd in 1993, dus we hebben nog wel wat isolatiewerk de komende jaren.”
“Wij kozen bewust om geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken. Ons nieuwe verwarmingssysteem kost geld, maar fossiele brandstoffen hebben ook een kost. Voor het klimaat en de toekomst. Voor onze kinderen en kleinkinderen willen we nu al toekomstgericht denken. Voor hen is geen kost te veel.”
In de straat zijn er nog gezinnen die verwarmen zonder gas en stookolie. Samen met de buren willen Johan en Anita een pop-up café opzetten zodat meer mensen kunnen kennismaken met verschillende manieren van duurzaam verwarmen. “Door corona is dat voorlopig nog niet gelukt”, zegt Johan. “Maar van zodra het gaat, willen we hier zeker werk van maken.”
Ben jij ook een van de vele Mechelaars die de planeet een warm hart toedragen? Kijk dan zeker eens of het groepsaanbod duurzame technieken iets voor jou is. Via Stad Mechelen krijg je hulp bij de overschakeling naar duurzame verwarming. Zo krijg je duurzame warmte aan een verfrissende prijs.
Stad Mechelen heeft zelf ook grootse plannen: tegen 2050 verwarmen en koelen zonder gas of stookolie. Benieuwd? Hier kom je meer te weten.
Grote markt 21
2800 Mechelen