Babyspullen uitlenen in de Babytheek
Heel wat buggy’s, eetstoelen en andere babyspullen worden slechts kort gebruikt, ook al kost dat materiaal heel wat. Dus waarom zou je die niet gewoon gebruiken voor de periode dat je ze nodig hebt? Dit is het idee achter de Babytheek.
“Of je nu klein woont, een beperkt budget hebt, bewust wil kiezen voor minder spullen of duurzamer wil leven… In mijn werk als vroedvrouw en tijdens onze maandelijkse café bébé merkte ik al dat heel veel ouders manieren zochten om niet alle babyspullen zelf aan te kopen”, legt Leen van de Babytheek uit. “Ze begonnen zelf te zoeken hoe ze elkaar konden helpen, en leenden bijvoorbeeld reeds aan elkaar uit. De Babytheek is het antwoord voor jonge gezinnen op zoek naar het juiste babymateriaal tegen een voordelig tarief en met minder impact op de planeet”
1 jaar Babytheek
“Er zijn wel initiatieven die spullen aanbieden aan kwetsbare gezinnen, maar ik miste een vrije keuze van gezinnen om zelf te bepalen wat ze al dan niet in huis willen voor hun baby’tje”, zegt Leen. Naast het sociale aspect, speelt ook het klimaat een belangrijke rol. “Door meer spullen te lenen, worden er minder aangekocht, geproduceerd en vervoerd. Het project wil zo bijdragen aan de deeleconomie, want waarom een kinderwagen of babybadje aankopen, als je die binnen enkele maanden toch niet meer nodig hebt?”
“Aangezien Mechelen Klimaatneutraal subsidies biedt aan klimaatacties van Mechelaars en we merkten dat een Babytheek wel een antwoord kon bieden aan een nood bij Mechelse (aanstaande) ouders, hebben we onze kans gewaagd en is de bal aan het rollen gegaan. Ondertussen vierden we in december 2020 een jaar Babytheek Mechelen!”
“Onze opening was half december 2019. We waren toen met twee en het was enorm hard werken om dit allemaal rond te krijgen. Maar we zijn erin geslaagd en het was een hele fijne opening! Vele collega’s en partners kwamen een bezoekje brengen. Ook nieuwsgierige aanstaande ouders kwamen al eens kijken: het enthousiasme was groot!
Samenwerken
“Het grootste obstakel is denk ik om het als vrijwilliger gebolwerkt te krijgen. Het is super leuk om te doen, maar ook wel hard werken. Dit volledig vrijwillig blijven doen wordt een uitdaging”, zegt Leen. “Fijn is dat ik de laatste weken een vrijwilligster heb die me ook wat komt ondersteunen, en er zijn nog wel mensen die geïnteresseerd zijn om een handje toe te steken, maar 2 lockdowns vertragen dat proces jammer genoeg wel wat.”
Het is heel fijn wanneer een kwetsbaar gezin de perfecte buggy vindt, of gulle gevers ook hun mooiste en duurste babyspullen willen schenken. Omdat ze achter het principe van een babytheek staan.
Naast de helpende handen van vrijwilligers en de subsidies van Mechelen Klimaatneutraal, kan de Babytheek ook rekenen op andere partners. Gezinsbond Mechelen stelt hun kantoor in de Varkensstraat open en Netwerk Bewust Verbruiken deelt de expertise over Babytheken in Vlaanderen. Via Huis van het Kind kwam er bovendien budget vrij om de meer kwetsbare gezinnen een sociaal tarief te kunnen aanbieden.
“Intussen hebben we een heel diverse populatie babythekers, met telkens totaal andere redenen om spullen uit te lenen. Dat is een van de kleine dingen waar ik wel fier op ben” zegt Leen. “Het is heel fijn wanneer een kwetsbaar gezin de perfecte buggy vindt, of gulle gevers ook hun mooiste en duurste babyspullen willen schenken. Omdat ze achter het principe van een babytheek staan.”
Interesse om de babytheek te helpen met jouw babyspullen, tijd of enthousiasme? Mail gerust naar babytheekmechelen@gmail.com.