De stad kiest voor duurzame vervoersmiddelen

De Stad vergroent het wagenpark

Oude en vervuilende onderhoudswagens ruimen plaats voor duurzamere, elektrische wagens. Die stoten minder CO2 uit, waardoor de historische gebouwen in de binnenstad minder snel vuil worden. De oude wagens werden ontmanteld en de materialen gerecupereerd als nieuwe basisgrondstoffen.

Daarnaast rijden stadsmedewerkers voor interne ritten met twee hybride wagens en gebruiken medewerkers van het Sociaal Huis twee CNG-wagens. (CNG=Compressed Neutral Gas of aardgas onder druk)

Stad Mechelen leent voortaan tijdens de weekends een dienstwagen uit aan de Mechelaars via cambio autodelen

Het gaat om een hybride Toyota Prius, een toonvoorbeeld van een ecologische wagen. De extra wagen is meer dan welkom, want met 500 gebruikers in Mechelen piekt het cambio autodelen vooral tijdens de weekends.

Vandaag zijn er in Mechelen al 16 deelwagens beschikbaar, verspreid over 11 standplaatsen. Het autodelen piekt vooral tijdens het weekend, waardoor er soms een tekort aan auto’s dreigt. De stad speelt hier op in en leent zijn dienstwagen voortaan uit aan cambio. Tijdens het weekend, want dan staat de dienstwagen toch stil. Je vindt hem op zaterdag en zondag op de Veemarkt.
Extra bonus: de hybride Toyota Prius laat gebruikers meteen kennismaken met ecologisch rijden. Reserveren doe je via www.cambio.be.

Meer weten?
W www.cambio.be en www.mechelen.be/autodelen

Elektrische fiets en plooifiets 

De stad kocht in 2015 10 elektrische fietsen en een plooifiets aan voor dienstverplaatsingen. 

Na de aankoop van een elektrische cargofiets in het kader van het project Cyclelogistics rond fietskoeriers, was de aankoop van gewone elektrische fietsen een logische keuze. 

Daarom stapte de stad mee in het project ‘Trap de auto aan de kant’, dat EANDIS voor lokale besturen opstartte. Een samenaankoop voor elektrische fietsen was hier een onderdeel van. Met deze samenaankoop wordt niet alleen de prijs lager gehouden, ook de personeelsleden konden er op inteken. Ze kregen de kans om een testrit met de fietsen te maken en nadien al dan niet tot het aanschaffen van een fiets over te gaan. 

Voor verre verplaatsingen is het openbaar vervoer niet altijd een oplossing omdat er geen stopplaatsen in de buurt van de bestemming zijn of er te veel tijd verloren wordt met overstappen. Door de aankoop van een plooifiets wordt het voor een heel aantal bestemmingen wel mogelijk om de auto te laten staan. Op die manier kunnen ook deze verplaatsingen duurzamer worden ingevuld. 

 Elektrische fietsen