
Duurzaam koelen en verwarmen in Batteliek
Batteliek is de Mechelse microbrouwerij, microstokerij en limonaderij van Het Anker in de voormalige kerk van Battel. Niet alleen de setting, maar ook de manier waarop er gekoeld en verwarmd wordt is uniek.
Wannes Van den Branden van het Mechelse bedrijf VDB Engineering ontwikkelde samen met de brouwerij een innovatief en duurzaam systeem in Batteliek waarbij de warmte uit het brouwproces gerecupereerd wordt om de kerk te verwarmen.
Van uitdaging naar kans
“De brouwerij vroeg ons advies bij de transformatie van het kerkgebouw naar een microbrouwerij met horeca-aangelegenheid. Een specifieke uitdaging was de koelingsinstallatie. Om lekker bier te brouwen, moet je er namelijk in slagen om een heet brouwmengsel voldoende snel af te koelen. Dit proces verloopt meestal via een grote koelinstallatie met buitenunits, die energieverslindend zijn en voor lawaaihinder zorgen. Aangezien Batteliek midden in een dorpskern ligt, was dit geen optie. Tegelijk moest de verwarming op een totaal andere manier werken: terwijl de kerk vroeger enkel op zondag even opgewarmd werd, zouden er nu dagelijks mensen in alle comfort komen genieten van een pintje of limonade. Samen met de brouwerij besloten we van die twee problemen één duurzame oplossing te maken.”
Ingenieus systeem
“De warmte uit het brouwproces wordt via een kleine warmtepomp gerecupereerd voor de vloerverwarming van de kerk. Overtollige warmte slaan we ondergronds op in een geothermisch boorveld – dat dienst doet als een soort mega-batterij. Als er tijdelijk geen of weinig verwarming nodig is, wordt de warmte in de grond opgeslagen. Is er later opnieuw behoefte aan warmte, dan halen we die gewoon terug op.”
Minder uitstoot, minder lawaai en minder verbruik
“Het systeem is op alle vlakken een succes. Jaarlijks besparen we zo’n 50 à 60 ton CO2. Er is geen lawaaihinder van buitenunits, wat prettig is voor klanten op het terras en buurtbewoners. En financieel is het ook slim: de installatie was duurder dan een klassieke oplossing, maar verdient zichzelf dankzij een lager energieverbruik terug in ongeveer vijf jaar.”
Uniek en inspirerend project
“We zijn de brouwerij dankbaar dat we dit innovatieve systeem samen mochten realiseren. Het heeft zich intussen bewezen en dient als voorbeeldproject. Twee masterstudenten van KU Leuven onderzoeken nu hoe dit model kan worden toegepast in andere brouwerijen en sectoren. Er wordt soms verkeerdelijk van uitgegaan dat je enkel in hele grote bedrijven aan energierecuperatie kan doen om gebouwen te verwarmen. In Batteliek toonden we dat dit ook op kleinere schaal kan, als je werk maakt van een totaalaanpak.”
Doe mee
Wil jij zelf ook duurzamer gaan verwarmen thuis? Kijk dan zeker eens naar de andere inspirerende voorbeelden, of vraag renovatieadvies aan om de mogelijkheden te bekijken.
Stad Mechelen heeft zelf ook grootse plannen: tegen 2050 verwarmen en koelen zonder gas of stookolie. Met de warmtecoalitie willen we samen werk maken van ons ambitieus warmteplan. Benieuwd? Hier kom je meer te weten.