Een rijk verleden en een duurzame toekomst met Gumm co-housing
Gumm Cohousing verbindt jong en oud rond een gezamenlijk woonproject: 25 wooneenheden in een voormalige school en pastorij naast de oude Gummaruskerk, die een nieuwe bestemming krijgt. Maar het is ook veel meer dan dat.
De groep toekomstige bewoners wil de gehele verbouwing en het toekomstige woonproject met respect voor het klimaat en het milieu aanpakken. “Omdat wij zo in het leven staan zeker,” zegt Paule, één van de pioniers van het project.
Bewoners Paule, Xaveer, Marc, Joke, Nadine, Leander en Katrien zitten vandaag in de tuin van wat binnenkort hun nieuwe thuis wordt. Nu zijn de bouwwerken nog volop bezig, en de grote gemeenschappelijke tuin wordt ingepalmd door enkele kippen en hopen tegels, die gerecupereerd werden uit de klaslokalen. Uit de kerk werden bakstenen gehaald, en ook de biechtstoelen konden ze niet zomaar laten verkommeren. “We weten nog niet goed wat we ermee gaan doen, maar ze zijn veel te mooi om weg te gooien,” zegt bewoner Leander.
Recupereren in plaats van platwalsen
Deze groep pakt het niet op de traditionele manier aan, zoveel is duidelijk. “Normaal gezien gooit een projectontwikkelaar alles plat en begint dan opnieuw,” zegt Xaveer. “Nu worden de gebouwen behouden, en nieuwe delen bijgebouwd. Sommige buren snappen het niet goed omdat ze de gebouwen niet mooi vinden, anderen zijn hier nog naar school geweest en zijn blij dat het blijft staan.”
"Ik werk graag met mijn handen, maar ik miste het sociaal contact, het delen. Het geeft meer energie om zo’n dingen samen te doen."
De bouwwerken gebeuren met de nodige aandacht voor het klimaat: er komen zonnepanelen, groendaken, de verwarming gebeurt via geothermische warmtepompen, er is aandacht voor ontharding en regenwater wordt maximaal gerecupereerd. De investeringen hebben de bewoners ervoor over: “Voor een huis waar je je hele leven zal wonen, mag dat wel,” zegt Leander. En ook Stad Mechelen en de Vlaamse Overheid ondersteunen dit project via subsidies.
Delen van ruimte én materiaal
De groep organiseerde al vele werkzaterdagen met iedereen die de handen uit de mouwen wil steken. “Ik werk graag met mijn handen, bijvoorbeeld in mijn huidige tuin,” legt Marc uit. “Maar ik miste het sociaal contact, het delen. Het geeft meer energie om zo’n dingen samen te doen.”
Samen werken. Gereedschap en auto’s delen. Voor de bewoners van Gumm Cohousing is het vanzelfsprekend. “Ik vind het soms jammer als ik zie hoe iedereen zijn eigen tuin heeft, vaak nog met elk een eigen trampoline,” zegt Joke. “Het is voor de kinderen toch ook leuker om samen te kunnen spelen.” In deze tuin staat de trampoline alvast klaar. Het toestel stond vroeger bij Paule, en krijgt hier een nieuw leven.
Een stukje van de tuin zal ook semi-publiek gemaakt worden: op vaste momenten is iedereen er welkom. Daarnaast plannen de bewoners ook samenwerkingen met de naburige scoutsgroep, en zal het voormalige kerkgebouw een ruimte worden die de bewoners verhuren voor evenementen of ondernemers, die bijvoorbeeld yoga of danslessen aanbieden.
“De kerk dateert van 1925, binnen 5 jaar kunnen we ons 100-jarig bestaan vieren,” lacht Leander. Paule, die zelf nog les heeft gegeven in de school, bevestigt dat de groep een vervolg breit aan deze plaats met een rijk verleden: “In de geschiedenis staan, zo noem ik dat.”