
Het Energie Prestatie Certificaat (EPC)
Tegen 2050 wil de Vlaamse Regering alle Vlaamse woningen energiezuinig maken. Het Energie Prestatie Certificaat (EPC) toont in hoeverre jouw woning al voldoet aan de energiedoelstelling van 2050.
Het EPC is verplicht bij het te koop en te huur stellen van woningen, maar kan ook interessant zijn bij renovatieplannen of om na renovatiewerken de energiebesparing te meten. Jouw woning nu al klaarmaken voor de toekomst levert je alvast een lagere energiefactuur en een verhoogd wooncomfort op.
Met deze test kun je het energielabel van jouw woning inschatten en vergelijken met andere woningen in Vlaanderen. Je ontdekt er ook hoe je jouw woning energetisch kan verbeteren tot energielabel A, de Vlaamse doelstelling tegen 2050.
Het EPC informeert kopers en huurders
Het EPC is een instrument om kopers, huurders en ook eigenaars te sensibiliseren over de energetische prestaties van hun woning, appartement, … In 2008 werd het Energie Prestatie Certificaat (EPC) verplicht voor woningen en appartementen die te koop werden aangeboden. Enkele maanden later werd de verplichting ook ingevoerd voor verhuur. Het EPC informeert potentiële kopers en huurders over de energieprestaties van het gebouw.
Inmiddels is het EPC al goed ingeburgerd en zijn reeds meer dan 1 miljoen EPC’s ingediend voor het Vlaamse woningenbestand.
Tien jaar na de lancering van het EPC, is het in 2019 grondig vernieuwd. Het vernieuwde EPC zal nog meer sensibiliseren, informeren en uiteindelijk aanzetten tot een grondige energetische renovatie van de woning.
Wat is er veranderd?
Op het nieuwe EPC is een label toegevoegd, van A+ (dit is een woning die meer energie produceert dan verbruikt) tot F (een zeer energieverslindende woning). Door het label, kan de potentiële koper of huurder nog sneller de energieprestatie van de woning of het appartement inschatten en zal hij deze gemakkelijker kunnen vergelijken met andere woningen en appartementen.
Daarnaast zijn de aanbevelingen grondig uitgebreid, overzichtelijk weergegeven en aangevuld met een kostenindicatie. Dit zal de potentiële koper/huurder op een snelle en eenvoudige manier inzicht geven in wat er nog moet gebeuren om de woning energetisch in orde te maken en wat de grootte-orde is van het bijhorende kostenplaatje. Ook zal er technische informatie terug te vinden zijn op het nieuwe EPC.
Wat moet je doen als je je woning te koop of te huur wil stellen?
Zolang je over een geldig EPC beschikt, hoef je geen nieuw EPC te laten opmaken. Je oude EPC blijft sowieso tien jaar geldig. Als je vanaf januari 2019 een EPC hebt laten opmaken dan zal dit automatisch het vernieuwde EPC zijn.
Heb je geen (geldig) EPC dan moet je nog steeds een erkende energiedeskundige type A contacteren. Die zal de woning inspecteren en een EPC opmaken.
Meer info
Nog vragen? Alle informatie en een lijst met erkende energiedeskundigen type A vind je op de officiële website van het VEA: http://www.energiesparen.be/epcparticulier.