Luc en Tony werken aan hun energieneutrale woning
Klimaatneutraal wonen in een Mechelse woning uit de jaren 20? Luc en Tony tonen dat het kan. Een warmtepomp verwarmt hun woning en de zonnepanelen voorzien alle elektriciteit die ze nodig hebben. Meer zelfs. Ze hebben elk jaar nog 1000KW/h over.
“Wij streven naar een milieu- en klimaatvriendelijke wereld. Door onze woning energieneutraal te maken, proberen wij ons steentje bij te dragen. We beseffen uiteraard dat we daarmee de wereld niet zullen redden. Maar, we geven wél een voorbeeld: ook in een gerenoveerde woning kan je energieneutraal wonen.”
Energie besparen? Dat gaat stap voor stap
Luc kocht de rijwoning in de Mechelse binnenstad in de jaren 90. Sindsdien werd het huis stap voor stap verbouwd en geïsoleerd. “In een periode van 15 jaar hebben we vloerverwarming gelegd, isolatie gestoken in de dubbele plafonds, het dak geïsoleerd, de ramen vervangen door super isolerend glas en gevelisolatie aangebracht. En ook ons eigen gedrag namen we onder de loep om ons energieverbruik te doen dalen. Je kan veel besparen als je op zoek gaat naar sluipverbruik of wanneer je bijvoorbeeld de verwarmingsketel in de zomer uitschakelt.”
“We hebben ook zonnepanelen geplaatst en een aantal jaar later, in 2014, de warmtepomp.”, gaat Luc verder. “Achteraf bleek de warmtepomp de grootste besparingsmaatregel van allemaal. Als je je elektriciteit op een klassieke manier afneemt, gaat je factuur de hoogte in. Elektriciteit kost namelijk meer dan gas. Maar als je elektriciteit kunt voorzien met zonnepanelen of zelfs een windmolen, is het plaatsen van een warmtepomp een voordelige zaak.”
Aerothermie
Luc en Tony kozen voor een lucht/water warmtepomp, ofwel aerothermie. Eén unit staat op het kleine dak van de bergruimte. Dat buitentoestel haalt warmte uit de lucht en brengt die naar een tweede unit, die binnen in de berging staat. Het binnentoestel gebruikt die warmte om het water van de centrale verwarming te verwarmen. “Mijn schrijnwerker bouwde een kast rond het binnentoestel van de warmtepomp. Je ziet de installatie dus niet staan én we wonnen zelfs aan plaats. Waar vroeger de gasketel stond, hangen nu onze fietsen op”, vertelt Luc.
“Om het sanitair water te verwarmen, hebben we een klassieke elektrische boiler gekozen omdat we bijna geen water verbruiken: we gebruiken nauwelijks 50 liter drinkwater per dag, warm en koud water samen. De rest komt uit de regenwatertanks die in de tuin staan, onder het terras. Een kleine elektrische boiler was voor ons dus de goedkoopste én de energiezuinigste optie.”
Een warmtepomp, maakt dat lawaai?
In tegenstelling tot wat soms aangenomen wordt, maakt de warmtepomp van Luc en Tony geen storend lawaai. “Nu, in de zomer staat de pomp natuurlijk af. In de winter als de pomp draait, zoemt het een beetje, maar dat stoort niet. We hebben ook nooit klachten gekregen van de buren.”, vertelt Tony. Luc gaat verder: “Op de momenten dat de pomp draait, staan de ramen in principe ook niet open. ‘s Nachts heb je geen verwarming nodig, dus slapen met het raam open is geen probleem.”
Het grootste voordeel is het comfort, vertelt het koppel. “Die vloerverwarming wil ik nooit meer kwijt! We hebben de vloerverwarming zelfs gecombineerd met parket. Dat werd ons afgeraden, maar wij zijn er heel tevreden over.”, legt Luc uit. “Boven staan wel nog klassieke radiatoren. In de badkamer hebben we een extra radiator geplaatst om de ruimte warm genoeg te krijgen. Een warmtepomp werkt namelijk op een lagere temperatuur. Nu blijkt dat we de badkamer warm genoeg krijgen met slechts één radiator.”
Kinderziektes van een jonge technologie?
Luc en Tony hebben helaas ook al wat problemen gehad. “Het ergste was afgelopen winter, toen de pomp in panne viel wanneer het zo koud was buiten. De koelleiding bleek gescheurd en het koelmiddel was gedeeltelijk verdwenen. Dat is natuurlijk ook niet goed: al de CO2 die we uitgespaard hadden, werd zo terug de lucht ingeblazen.”
“Het toestel is ook maar zes jaar oud. Dan verwacht je natuurlijk niet dat de leidingen al scheuren. Je vraagt je dan inderdaad af waaraan dat ligt: kinderziektes van een relatief jonge technologie? Hebben we pech met het toestel of lag het aan de leverancier? We weten het niet. Gelukkig hadden we wel een noodverwarming: een bio ethanol haardvuur.”
Naast wat praktische problemen hangt er natuurlijk ook een prijskaartje aan vast. “Ik heb het geluk dat ik de investeringen kon doen, maar ik besef dat niet iedereen dat kan. Je verdient de investering terug via energiebesparing maar dat is pas voor jaren nadien. Ik denk dat het veel mensen over de streep kan trekken als er subsidies zouden zijn die je onmiddellijk krijgt.”
Een warmtepomp? Wij raden het iedereen aan!
Het advies van Tony en Luc over een warmtepomp?
“We raden het zeker aan iedereen aan. Het is niet alleen milieu- en klimaatvriendelijk, het verhoogt ook je comfort aanzienlijk. Ook in onderhoud is het heel gemakkelijk. Je moet natuurlijk wel het totaalplaatje aanpakken. Je kan geen warmtepomp installeren zonder voorafgaande energiebesparende maatregelen. Want een warmtepomp werkt op een lage temperatuur. Vloerverwarming is dus geen must maar wel een sterke aanrader.”
Doe mee!
Ben jij ook een van de vele Mechelaars die de planeet een warm hart toedragen? Kijk dan zeker eens of het groepsaanbod duurzame technieken iets voor jou is. Via Stad Mechelen krijg je hulp bij de overschakeling naar duurzame verwarming. Zo krijg je duurzame warmte aan een verfrissende prijs.
Stad Mechelen heeft zelf ook grootse plannen: tegen 2050 verwarmen en koelen zonder gas of stookolie. Benieuwd? Hier kom je meer te weten.