Contact
-
Energiepunt Mechelen
Grote markt 21
2800 Mechelen
Marlies en haar man Michel besloten na 35 jaar in hun woning in Dobbelhuizen dat het tijd was voor iets nieuws. Het oude huis werd afgebroken en vervangen door een nieuwe woonst. Daarin kon een duurzame verwarmingsinstallatie niet ontbreken.
“Wij wonen hier sinds 1980. 5 jaar geleden moesten we vaststellen dat onze woning volledig versleten was. We hadden er onze kinderen in grootgebracht. Er was nog geen dubbele beglazing, geen centrale verwarming…. Zo konden we er niet blijven wonen. Eerst dachten we nog aan verkopen en een appartementje zoeken. Maar we vonden niets dat ons lag. En we houden van deze buurt.”
“We beslisten om het huis dan maar meteen volledig af te breken en iets nieuws te zetten. Met oog op de toekomst wilden we het duurzaam aanpakken. Onze buurman Koen was ook onze architect. Hij is een echte believer en was meteen mee.”
“Hij bracht ons in contact met de leverancier van onze geothermische warmtepomp, die warmte uit de bodem haalt en omzet naar de warmte waarmee ons huis verwarmd wordt. De warmtepomp zelf is een Scandinavisch model. Daar zijn ze al langer bezig met meer duurzame manieren van verwarmen.”
“Om zo’n warmtepomp te installeren, moet je eerst wel 80 meter diep boren. Dat was mogelijk omdat ons huis helemaal was platgegooid. De graafmachine die moest komen, geraakte maar net de straat in. Dat was de moeite om te zien! Maar de boringen zelf gingen heel vlot.”
“Die werken waren natuurlijk wel heel zichtbaar in de straat. Mensen vroegen ons wat we aan het doen waren. En zo informeren we ook anderen. We gaan mensen nooit zeggen wat ze wel of niet moeten doen, maar als ze willen zien hoe het werkt, tonen we dat graag. Nu hebben we hier 3 buren met verschillende duurzame verwarmingssystemen, op nog geen 100 meter.”
“We hebben 60 jaar lang stralingswarmte gekend: je draait aan de knop van de chauffage en het wordt warm. Nu kun je niet zeggen van waar de warmte komt. Soms komen we thuis en vragen ons af of het warm is of niet. Dan kijken we op de thermometer en zien we dat het effectief kamertemperatuur is.”
“We hebben ook al meegemaakt dat de warmtepomp even uitviel door een elektriciteitspanne. Maar toch bleef het nog warm. Gelukkig!”
“In het begin was het wel spannend. Op papier ziet alles er goed uit, maar je vraagt je toch wel af of het ook effectief gaat werken. Onze warmtepomp was bijvoorbeeld al aan het draaien nog voordat het huis af was.”
“Uiteindelijk werkte alles zoals het moest. En we willen onze ervaringen graag delen. Dat is toch altijd een ander contact dan met een verkoper. Daarom plannen we een pop-up café in onze straat met de andere buren die duurzaam verwarmen. Van zodra de corona-maatregelen het toelaten, maken we er werk van.”
Ben jij ook een van de vele Mechelaars die de planeet een warm hart toedragen? Kijk dan zeker eens of het groepsaanbod duurzame technieken iets voor jou is. Via Stad Mechelen krijg je hulp bij de overschakeling naar duurzame verwarming. Zo maak je het binnen lekker warm en vaart ook het klimaat er wel bij.
Stad Mechelen heeft zelf ook grootse plannen: tegen 2050 verwarmen en koelen zonder gas of stookolie.
Grote markt 21
2800 Mechelen