Mensen helpen en de afvalberg verkleinen op café: zo doen de herstellers van Hombeek dat

Elke derde zaterdag van de maand verandert een zaaltje van café den Bruinvis in Hombeek in een herstelplaats waar kapotte toestellen een nieuw leven krijgen.

Marijn startte het initiatief met een collega-ingenieur en al snel kwam ook Maurits, een gepensioneerd elektromechanicus het team van herstellers vervoegen. Vandaag verdiepen de twee zich in de binnenkant van een kapotte schuurmachine.

Maurits kwam de eerste keer naar de herstelactiviteit in den Bruinvis als klant, met een kapotte televisie. Intussen is hij een vaste waarde geworden, maar zijn tv is nog steeds kapot. “Een handleiding is niet te vinden”, zegt hij. “De fabrikant zou die informatie moeten geven, maar nu weet je niets.”

Het recht op herstellen

MauritsMaurits is niet de enige met deze frustratie. Over heel Europa ijveren mensen voor het recht op herstellen. In maart 2020 lanceerde de Europese Commissie een actieplan circulaire economie, dat ook voorziet om tegen 2021 het “right to repair” op te nemen in het consumentenbeleid. Zo zouden gewone burgers zoals Maurits gebruik kunnen maken van o.a. herstelgidsen die tot nu toe niet beschikbaar waren.

“Ik vind het altijd erg als je op het recyclagepark ziet wat er allemaal wordt weggegooid,” zegt Maurits. Via de herstelactiviteiten in café den Bruinvis, wordt de afvalberg een beetje kleiner gemaakt. En het is ook gewoon leuk natuurlijk. “Het sociale aspect is ook belangrijk,” zegt Marijn. “We amuseren ons.”

Samen repareren

De herstellers informeren de bezoekers ook over hoe een toestel werkt, en hoe ze sommige eenvoudige herstellingen zelf kunnen uitvoeren. De toffe sfeer is een belangrijk extraatje, dat bezoekers kan motiveren om zelf als hersteller aan de slag te gaan.

Ik vind het altijd erg als je op het recyclagepark ziet wat er allemaal wordt weggegooid.

Zo zijn er Michael en Leen, vrienden van Marijn die hun hifi wilden laten repareren en nu ook zelf herstellingen doen. En Mahmoud, de tandarts uit Iran wiens diploma hier niet gelijkgesteld wordt. In plaats van gaatjes te vullen en tanden te ontzenuwen, maakt hij zich nu nuttig met het repareren van koffieapparaten en stofzuigers.

herstellers in den bruinvis

“Ha! Gevonden,” glundert Maurits, terwijl hij tevreden de schuurmachine inspecteert. Samen met Marijn kan hij nu de oorzaak van de kapotte schuurmachine aanpakken.

Intussen zit Aster, de 8 maanden oude zoon van Marijn, in een hoge stoel te spelen met een treintje. “Een vrouw bracht een speelgoedtreintje binnen om te repareren toen Aster een maand oud was,” legt Marijn uit. Aster charmeerde haar meteen. “Het herstelde treintje mocht hij houden.”

Gratis en voor iedereen

Gezinsbond Hombeek steunt het initiatief door erover te communiceren naar haar leden en met een verzekering voor de vrijwillige herstellers. Maar je hoeft geen lid zijn van de Gezinsbond om iets te laten herstellen. Iedereen is welkom en de vrijwilligers rekenen niets aan, behalve de kosten voor bijvoorbeeld wisselstukken of batterijen.

“Ooit kregen we 50 euro van iemand bij wie we gewoon twee draadjes gesoldeerd hadden,” vertelt Maurits. “Die man was zo blij dat het eindelijk hersteld was geraakt. Voor kleine klusjes vind je geen professionals meer.”

75% van de toestellen die worden binnengebracht, kunnen goed en duurzaam hersteld worden.

75% van de toestellen die worden binnengebracht, kunnen goed en duurzaam hersteld worden. De goede reputatie van de herstellers verspreidt zich dan ook snel.

Marijn“Meestal hebben we 5 à 10 bezoekers op onze maandelijkse activiteit,” zegt Marijn. “Maar we hebben ooit eens een uitschieter gehad waarbij het leek alsof er een hele autobus was gekomen,” vult Maurits aan. “Ik heb zelfs al mensen gehad die ineens aan mijn deur staan om iets te laten herstellen. Dat is nu ook niet de bedoeling,” lacht hij.

 


 

Normaalgezien vind je Marijn, Maurits en de andere herstellers elke derde zaterdag van de maand tussen 14u en 17u in café Den Bruinvis in Hombeek. Wegens de huidige corona-maatregelen liggen hun activiteiten momenteel even stil, maar vanaf 15 mei gaan ze weer van start.