
Primeur in Mechelen: startup haalt gebruikte luiers op voor recyclage
In België worden jaarlijks zoveel gebruikte wegwerpluiers weggegooid dat je er 21 olympische zwembaden mee zou kunnen vullen.
Om de afvalberg te verkleinen en de CO2-uitstoot te verminderen zet Stad Mechelen in op luierrecyclage, die wordt mogelijk gemaakt door de startup Woosh.
Luiers van kinderdagverblijven
Concreet betekent dit dat Woosh vanaf 1 april luiers ophaalt in de Mechelse kinderdagverblijven in functie van toekomstige luierrecyclage in Vlaanderen.
In 2023 zal het voor alle Vlaamse kinderdagverblijven verplicht zijn om vuile luiers selectief in te zamelen en te recycleren. Ze mogen dus niet meer bij het restafval gegooid worden. Via de samenwerking met Woosh worden de Mechelse kinderdagverblijven hierop voorbereid.
Woosh: een circulaire ondernemer
Woosh kijkt naar duurzaamheid in haar gehele businessmodel: zowel in de keuze van de luier, die vervaardigd is met 100% hernieuwbare energie, alsook in haar logistiek systeem, waarbij er wordt rondgereden met een elektrisch voertuig.
De luiers die Woosh levert, zijn zo gemaakt dat ze nadien makkelijk gerecycleerd kunnen worden. Het gaat dus niet enkel om de ophaling van de luiers, maar om een volledig omgekeerd logistiek systeem. De luiers worden aan huis geleverd en na gebruik ook terug opgehaald, zodat ze terug in de kringloop gebracht kunnen worden.
Het is dus een startup die volop gaat voor duurzaamheid doorheen de gehele waardeketen, en dat is vrij straf: van product tot na het einde van het leven van het product. De cirkel is rond.
Mechelen wil circulaire economie lokaal stimuleren en een plek worden waar ondernemers zoals Woosh circulaire businessmodellen kunnen uittesten en opschalen. Dit draagt ook bij tot het Europese project CECI waarin we Mechelaars betrekken als consument en als producent in de ontwikkeling van de Mechelse circulaire economie.