Contact
-
Energiepunt Mechelen
Grote markt 21
2800 Mechelen
Toen Sarah met haar gezin aan het verbouwen was, gingen ze ook op zoek naar een nieuw verwarmingssysteem. Duurzaamheid was daarbij een belangrijk criterium. Sinds 2019 verwarmt het gezin met een brandstofcel.
“Een paar jaar geleden zijn we aan onze verbouwingen begonnen. We hebben toen van twee rijwoningen 1 huis gemaakt. En we gingen op zoek naar een nieuw verwarmingssysteem. Als architect draagt mijn ex-man duurzaamheid hoog in het vaandel. Hij had onze buren al geholpen met een geothermische warmtepomp, maar door de diepe boringen die daarvoor nodig zijn, was dat bij ons niet mogelijk. We kozen uiteindelijk voor een brandstofcel. Die verwarmt het huis sinds het voorjaar van 2019.”
“Een brandstofcel werkt wel op gas, maar zorgt tegelijkertijd voor zowel elektriciteit als verwarming. De brandstofcel zet gas om naar waterstof, wat op zijn beurt wordt omgezet naar warmte en elektriciteit. Dit systeem gebruikt dus heel wat minder gas dan andere verwarmingssysteem. Op die manier bespaar je 40% aan energie en 50% CO2 uitstoot.”
“Toen de brandstofcel geleverd was, vroegen de kinderen lachend of we een Amerikaanse koelkast hadden laten komen. Dat is dus ongeveer het formaat. En ook het geluid is vergelijkbaar met dat van een koelkast. Intussen zijn we het al zo gewend dat we het niet meer horen.”
“Ik vind het een voordeel om mijn eigen elektriciteit op te wekken. Dat scheelt zowel financieel als voor het milieu. Om de kosten van de aankoop te drukken, konden we bovendien rekenen op subsidies van het Europese project PACE. Dit project wil onder andere nagaan hoe de brandstofcel een rol kan spelen om de CO2-uitstoot te beperken.”
Het is een ingenieus, maar ook wel zeer complex systeem. Met een enorm dikke handleiding bij. Maar als er iets mis is, komt dat op de display. Dan staat er ook bij wat je moet doen. Meestal gaat het over kleine storingen, die zichzelf wel oplossen. Maar ik heb wel een keer een week zonder verwarming gezeten. Dat is het nadeel van zo’n nieuw systeem. Je kunt niet gewoon aan een loodgieter vragen om het op te lossen. Het moet altijd via de leverancier gaan. Een paar maanden geleden hadden die een personeelstekort door corona en heb ik dus lang moeten wachten tegen dat iemand het kon komen oplossen.”
“Voor de rest heb ik nog geen problemen gehad. In het begin vroeg ik mij bijvoorbeeld af of we wel meteen een warme douche zouden kunnen nemen. Dat bleek gelukkig allemaal goed te werken. Ons verwarmingssysteem kan 1 tot 2 gezinswoningen verwarmen.”
“Beneden hebben we vloerverwarming en boven vloerconvectoren in de grond met houten latjes over. In de kamers van de kinderen hebben we ook convectoren, maar die zien eruit als radiatoren.”
“Ik denk dat het belangrijk is om bij de verwarmingskeuze rekening te houden met je omgeving en het huis zelf. Ons systeem lijkt mij bijvoorbeeld niet ideaal in een heel kleine woning, dat zou daar toch wel wat plaats innemen. Je goed informeren en vergelijken is heel belangrijk. “
Ben jij ook een van de vele Mechelaars die de planeet een warm hart toedragen? Kijk dan zeker eens of het groepsaanbod duurzame technieken iets voor jou is. Via Stad Mechelen krijg je hulp bij de overschakeling naar duurzame verwarming. Zo maak je het binnen lekker warm en vaart ook het klimaat er wel bij.
Stad Mechelen heeft zelf ook grootse plannen: tegen 2050 verwarmen en koelen zonder gas of stookolie.
Grote markt 21
2800 Mechelen